• De stad ligt fraai aan de IJssel

    De stad ligt fraai aan de IJssel
  • Culinair genieten te midden van eeuwenoude gebouwen

    Culinair genieten te midden van eeuwenoude gebouwen
Meest gezocht
Welkom in Doesburg

HANZESTAD DOESBURG: OPLAADPUNT VOOR LEVENSGENIETERS

Wie Doesburg al kent, zal het volledig beamen: je krijgt er geen genoeg van! Hier barst het van de monumenten. De Hanzestad heeft meer dan 150 monumenten en tal van musea, je komt ogen tekort. Een rondwandeling is natuurlijk een aanrader. Net als een bezoek aan het Lalique Museum of De Waag, het oudste restaurant van Nederland. Wie goed ter been is, moet beslist de Martinikerk beklimmen. Je wordt er beloond met een fabuleus uitzicht!

Historische binnenstad
Wandelen door de historische binnenstad is teruggaan in de tijd. Zo is de indeling van de straatjes nog net als in de Middeleeuwen. Dankzij het lidmaatschap van de Hanze vergaarde de stad tussen de 13e en de 15e eeuw grote rijkdom. In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen; zij bezetten de stad tot 1674. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17de-eeuwse vestingwerken en brak een rustige periode aan. Dat had zo zijn voordelen: weinig steden zijn zo gaaf bewaard gebleven! Daarom is de binnenstad in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Je kunt er fijn rondstruinen.

 

Kunst en musea
Doesburg heeft zes musea en ongelooflijk veel galeries. Voor verfijnd glas- en juweelwerk ga je naar Museum Lalique. Houd je van oude ambachten? Bekijk dan de collectie van Streekmuseum de Roode Toren. Oude fruitrassen bekijk je in Museumtuin ’t Olde Ras. Wil je weten hoe vroeger boeken werden gedrukt? Ga dan naar historische drukkerij de Arend. Maar neem vooral ook een kijkje in de Martinikerk of Gasthuiskerk. Heel bijzonder is voorts de maandelijkse culturele zondag: elke eerste zondag van de maand.

Mosterd
Doesburg staat ook bekend om zijn mosterd. Al sinds 1457 wordt hier mosterd gemaakt en verhandeld. In de Doesburgsche Mosterdfabriek kun je zien hoe het maken vroeger en nu in zijn werk gaat. Het museum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Vanzelfsprekend zetten de Doesburgse restaurants gerechten met mosterd op de kaart. Beroemd is de mosterdsoep. Soms traditioneel geserveerd met spekjes, maar steeds meer met een moderne twist zoals met zalmsnippers.

De IJssel en De Linies
Vanuit het historische centrum loop je zo naar de IJssel. Daar kun je lekker flaneren aan de gezellige boulevard. En een drankje drinken met uitzicht op het water. Maar bezoek ook de fraaie natuurgebieden die zijn ontstaan op de voormalige vestingwerken, De Linies, aan de noordzijde van de stad.

Ga naar bezoek-doesburg.nl
▼ Lees meer

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (lokaal tarief)

Icon Contact Kantoor Bezoek één van de VVV kantoren

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier