World Living Statues Festival

World Living Statues Festival 30 september - 1 OKTOBER

Het World Living Statues Festival (WLSF) is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot hét festival ter wereld dat puur en alleen gericht is op straatkunstenaars die optreden als levend standbeeld. Een straatkunst die mensen verbaast, verblijdt en vertedert. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 400 professioneel werkende levende standbeelden. En allemaal hebben zij zich aangesloten bij het WLSF en vormen ze de basis van het tweejaarlijkse unieke festival in Arnhem.

World Living Statues Festival
Nadat op vrijdag 29 september het World Living Statues Festival in Ede van start is gegaan met Statues by Night, is het op zaterdag 30 september de beurt aan Arnhem. Met een geheel nieuwe formule en als ultieme warmmaker voor de dag van morgen: het Wereldkampioenschap 2017. Kort en goed: Arnhem wacht op zaterdagavond De Première.

Zaterdag 30 september in Arnhem
Het concept van De Première zal sterk leunen op datgene wat er zondag 1 oktober, de dag van het Wereldkampioenschap, in Arnhem te zien zal zijn. Veel internationale artiesten (en dus deelnemers aan het WK) zullen acte de présence geven en het publiek alvast ‘lekker maken’ voor de dag van morgen. Het centrum van de activiteiten zal liggen op de Markt. De vele standbeelden worden fraai uitgelicht en gelardeerd met bodyart, drag queens en andere aangrenzende kunstuitingen.

De pleinen
De Nederlandse straatkunstenaars die optreden op (inter)nationale festivals behoren tot de besten ter wereld. Op zes pleinen in de Arnhemse binnenstad zijn zes toonaangevende artiesten uitgenodigd ‘die zich in hun vakgebied gaan uitleven’. Het resultaat is opzienbarend.

Voorstellingen, exposities én grensverleggende optredens wisselen elkaar in hoog tempo af. Zo is er een plein waarin de Slag om Arnhem -met al zijn heroïek en drama- zal herleven, terwijl op een tweede plein de Waanbeelden centraal zullen staan. Met non verbale creaties en bewegingsvoorstellingen. Balancerend tussen de imaginaire en ontnuchterende waarheid. Weer een ander plein vormt het speelveld voor het Beelden Spektakel, een voorstelling die draait om een kerkklok. Een geweldig schouwspel vooral, vol met humor, gimmick en verrassende effecten.

Dan is er het Museum Zonder Grenzen. Met heel veel ruimte voor experimenten en het zoeken naar grenzen. Met 3D, dans en optische illusies. Óf, op weer een ander plein, het Museum van Weleer. Met veel historische beelden in een heuse museumsetting; inclusief een guided tour en suppoosten. Op het zesde en laatste plein tenslotte staan de Body Beelden centraal. Een kunstvorm, die eigenlijk heel dicht bij die van de levende standbeelden ligt, maar door haar extravagantie ook als autonome kunstvorm weldadig proeft. Zeker in de omvang en het volume waarop deze body art zich op het overvolle plein manifesteert.

Word jij ook een steengoed beeld?
Ter voorbereiding op het WK World Living Statues geeft het World Living Statues Festival in Arnhem ook nieuwe talenten de kans eens te ondervinden wat het betekent om een levend standbeeld te zijn. Daartoe wordt op zondag 10 september in Arnhem een wel heel bijzondere workshop georganiseerd onder de verleidelijke titel: ‘Word jij ook een steengoed beeld?’ En voor de echte talenten zal er dan op 1 oktober een sokkel worden vrijgehouden, zodat ze hun kwaliteiten aan het veelkoppige publiek kunnen demonstreren. Maar ook zij die deze ambitie (nog) niet hebben en gewoon weleens willen ervaren wat er allemaal bij komt kijken, zijn van harte welkom.

De workshop op zondag 10 september vindt plaats bij Introdans, Vijfzinnenstraat 82, 6811 LN Arnhem. De deelnemers hoeven geen ervaring te hebben; zowel volwassenen als kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen. Deelname aan de workshop, die duurt van 13.00 tot 16.00 uur, is gratis. Meer informatie en opgeven (let wel: het aantal deelnemers is beperkt) kan via info@worldlivingstatues.nl of (026) 363 50 84.

Contactinformatie

Adres
World Living Statues Kerkstraat 1 6811 EB ARNHEM Route plannen

30 sep 2017 00:00 - 00:00
01 okt 2017 00:00 - 00:00
Belang Belang: nationaal
Gratis

Contactinformatie

Adres
World Living Statues Kerkstraat 1 6811 EB ARNHEM Route plannen