Nationale Dodenherdenking

Vrijheid geef je door: de vrijheid omarmd

Op 4 mei herdenken we de oorlogslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid.

Geef vrijheid door

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. In voorgaande jaren zijn er verschillende thema's voorbij gekomen. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid onder de noemer 'Geef vrijheid door'.

Nationale Dodenherdenking
Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Daarnaast worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog herdacht.

 

Nationale Bevrijdingsdag

Vier de vrijheid

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland al meer dan 70 jaar in vrijheid mogen leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Ieder jaar worden daarom op 5 mei diverse bevrijdingsfestivals en activiteiten georganiseerd. Tijdens deze activiteiten wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd, maar wordt ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Want vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend.

Evenementen

Evenementen rondom 4 en 5 mei

Bekijk onderstaand een greep uit de verschillende herdenkingsmomenten, bevrijdingsfestivals en tentoonstellingen.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wil je meer weten over de bevrijding van Europa? De Liberation Route Europe volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in de jaren 1944-1945. De route loopt in Nederland onder meer door Noord-Brabant, de regio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe. Deze speelden in de bevrijdingsjaren een hoofdrol, onder meer tijdens Operation Market Garden.

Via een spoor van grote veldkeien – zogenoemde luisterplekken – kan men hier verhalen beluisteren van ooggetuigen: soldaten en burgers. De Liberation Route Europe richt zich ook op de Europese uitrol van haar bevrijdingsroute – van Normandië tot Berlijn. Er is tevens een speciale app te downloaden in de Google Play Store en App Store.

Meer informatie over Liberation Route Europe