Actief Berg en Dal

Actief Berg en Dal

Je raakt in de omgeving nooit uitgewandeld. Het landschap en de natuur bieden zoveel variaties dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Het bosrijke heuvellandschap nodigt wandelaars en hardlopers van elk niveau uit de gemeente te kiezen om hun sport of hobby uit te oefenen.

N70 wandelroute
Oostelijk van Berg en Dal is het bekende natuurreservaat De Duivelsberg te vinden, waar de onder natuurliefhebbers bekende N70 wandelroute ligt. Deze is bewegwijzerd. De Duivelsberg en de aangrenzende Wylerberg bieden de wandelaars prachtige vergezichten over de bekende Ooijpolder en De Duffelt. Kom onderweg even lekker tot rust en geniet van een heerlijke pannenkoek bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

Steenindustrie
De steenindustrie is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de Ooijpolder. Tussen Nijmegen en Millingen waren er in de jaren zestig van de vorige eeuw negen steenovens in gebruik. nu is alleen nog de steenoven in Erlecom operationeel. Gelukkig zijn er in de Ooijpolder nog veel restanten van de steenindustrie terug te vinden. Enkele belangrijke monumenten zijn door de  Stichting van Steen en Natuur gerestaureerd.

Pieterpad
Dwars door Groesbeek loopt het ‘Pieterpad’, het internationaal bekende lange afstand wandelpad van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Met 100 kilometer is dit de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland.

De overgang van het ene gebied naar het andere is soms heel plotseling en daardoor bijzonder verrassend. Zo heb je bijvoorbeeld de overgang van het Montferland naar het dal van de Rijn en vandaar weer naar de heuvels bij Beek en Berg en Dal. Het is niet alleen het plotselinge hoogteverschil dat het hem doet, maar ook flora en fauna, type huizen en boerderijen, alles verandert mee. Vele Pieterpadwandelaars waren zo enthousiast over hun eerste kennismaking met Groesbeek, dat ze snel nog eens terugkwamen om Groesbeek en zijn inwoners beter te leren kennen.

Zevenheuvelenloop
De Zevenheuvelenloop is niet meer weg te denken uit Nijmegen en Groesbeek. De loop over 15 km van Nijmegen via de heuvels van Groesbeek is een begrip in de hardloopwereld. Vanuit heel Nederland, maar ook van ver daarbuiten vinden jaarlijks tienduizenden lopers hun weg naar het mooiste parcours van Nederland.

Uitrusten bij een recreatieplas of de gezellige theetuin
De lange slingerwegen door de polder voeren je langs fraaie boerderijen en natuurgebieden. Even luieren onderweg aan de mooie recreatieplas De Bisonbaai of een terrasje pakken bij één van de vele horecagelegenheden. Zeer de moeite waard is een bezoek aan de Millinger Theetuin. Ook kun je met de GPS een avontuurlijke tocht door de Millingerwaard maken. Zo’n GPS tocht bestaat uit verschillende ‘waypoints’ die je kunt vinden door goed te kijken en slim te puzzelen. Elk antwoord wijst je naar een waypoint waar je een volgende puzzelopdracht wacht. Of wat denk je van een ritje te paard of lekker gezeten in een huifkar? Ook bestaat de mogelijkheid om je in een antieke oldtimer te laten rondtoeren.

Kabouterroute
Ga samen met de kinderen op pad en loop de vernieuwde kabouterroute in Beek-Ubbergen. Tijdens deze ontdekkingstocht gaan kinderen van 2 tot 10 jaar op zoek naar kabouters die in het bos wonen. Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. In het vernieuwde kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg.

Je kunt de Kabouterroute hier downloaden!