Cultuur & Historie Berg en Dal

Tweede Wereldoorlog
Het ijkpunt van grote betekenis voor Groesbeek was de Tweede Wereldoorlog. Op 17 september 1944 landden in Berg en Dal vele parachutisten en zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel. Operation Market Garden was begonnen. Veel ooggetuigen herinneren zich de felle strijd. Aan het einde van de oorlog speelde de wijde omgeving als frontgebied een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland en de rest van Europa tijdens Operatie Veritable. Aan de roerige maanden in 1944 en 1945 is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gewijd.

De Liberation Route Europe, de weg die de geallieerden tijdens de bevrijding door Europa baanden, laat zien en horen wat er zich in 1944 en 1945 afspeelde op bijzondere plaatsen zoals Berg en Dal. Wil je op een unieke manier kennis maken met de Liberation Route boek dan de Liberation Tour.

Het Groesbeekse land kent nog veel meer monumenten die aan de moeilijke oorlogsjaren en de grote en kleine heldendaden van lokale verzetsgroepen en bevrijders herinneren. De indrukwekkende Canadese militaire oorlogsbegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg, waar meer dan 2.600 Canadese militairen hun laatste rustplaats vonden, is er daar één van.

Berg en Dal Museumlandschap
Ligging en landschap maken dat Berg en Dal en omgeving gemaakt lijkt voor wandelaars en fietsers. Naast een gezellig winkelcentrum in Groesbeek dorp, herbergt de gemeente tal van bezienswaardigheden. Daartoe behoren de drie landelijk zeer bekende museum van Berg en Dal Museumlandschap. Maak kennis met de Afrikaanse kunst en culturen in het Afrika Museum, wandel door de kleurrijke wereld van het jodendom, het christendom en de islam in Museumpark Orientalis Heilig Landstichting en beleef de vrijheid in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Romeins Millingen
Lange tijd was Millingen in de bestudering van Romeins Nederland een vergeten hoekje. Ten onrechte. Het Romeinse verleden van Millingen blijkt juist heel bijzonder. Hier lag een knooppunt van wegen en rivieren, er woonden rijke mensen en er lag mogelijk een heilig woud. Rond 18 v.Chr. kwamen de Romeinen voor het eerst in ons land. In Nijmegen bouwden ze een groot legerkamp en een stad. Drusus, de zoon van keizer Augustus, liet ook waterstaatkundige werken uitvoeren om ons drassige landje beter begaanbaar te maken: zo liet hij vlakbij Millingen een dam in de Rijn aanleggen om het water tussen Rijn en Waal te reguleren.

De voetsporen van de Romeinen zijn na te gaan op de Via Romana, de ‘heerweg’ die dwars door Groesbeek de Romeinse kampementen in Nijmegen met die in het Duitse Xanten verbond. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten die een spannende ontdekkingsreis terug in de tijd naar de Romeinse beschaving mogelijk maken.

Cultuur & Historie