Natuur in Berg en Dal

Natuur in Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal is prachtig gelegen en je kunt hier genieten van de meest uiteenlopende landschappen. Zo vind je in Berg en Dal een bijzonder heuvellandschap, bossen en mooie wijngaarden. Maar je vindt in de omgeving ook prachtige natuurgebieden zoals de Ooijpolder en Millingerwaard. Het gebied kenmerkt zich voornamelijk door twee volstrekt verschillende landschappen. In de volksmond spreekt men al sinds mensenheugenis van "Het Hoog" en "Het Laag". In het zuiden een stuwwallandschap bestaande uit vooral met bossen begroeide heuvels, die soms tot een hoogte van 90 meter boven NAP reiken. Aansluitend hieraan naar het noorden tref je een uitgestrekt polderlandschap aan met op de achtergrond de rivier de Waal.

Nationaal Landschap De Gelderse Poort
In deze mooie omgeving vind je het Nationaal Landschap De Gelderse Poort, een uniek gebied in Europa. Dit kleinschalige rivierenlandschap wordt gekenmerkt door rivieren, stuwwallen, uiterwaarden, oeverwallen met dorpen en oude rivierlopen. Het is het gebied waar de Rijn ons land binnenstroomt en zich vertakt in Waal, Nederrijn en IJssel. De poort is ontstaan doordat de Rijn door de stuwwal is gebroken. De hoge beboste stuwwallen en het lage rivierengebied hebben ieder hun eigen beleving en bieden fantastische vergezichten. Juist de combinatie van het open rivierengebied met zicht op de stuwwal en de lange zichtlijnen vanaf de stuwwal over de Ooijpolder naar Elten en vanuit het bekken van Groesbeek naar de stuwwal van Nijmegen en het Reichswald maken het gebied uniek.

Door de invloed van de rivier in deze regio hebben de planten en dieren zich aangepast op de extreme verschillen in de waterstand. De bomen en planten worden niet ingezaaid of aangelegd zoals op andere plaatsen in Nederland. Nee, het zaad wordt door de rivier meegebracht of zit nog in de bodem. In dit gebied horen van nature grotere grazers thuis om de groei van planten en bomen op voedselrijke bodem onder controle te houden. Het kan dus maar zo voorkomen dat je oog in oog komt te staan met Poolse Konikpaarden of Schotse Gallowayrunderen die er vrij rondlopen. Op sommige plaatsen kun je sporen aantreffen van bevers. Want ook de bever is uitgezet in de Millingerwaard. De bevers, de ganzen, de zeldzame en minder zeldzame vogels en planten, de paarden en runderen in de uiterwaarden… De Gelderse Poort is hun wereld!

Natuurreservaat Duivelsberg
De Duivelsberg (in het Duits de ‘’Wylerberg’’) is hoger gelegen op de stuwwal en biedt daarom mooie vergezichten over de uiterwaarden van de Waal. Bij de Duivelsberg ligt ook het verdedigingswerk Mergelpe. Het verdedigingswerk bestaat uit twee mottes (kasteelbergen) en is gerestaureerd door Staatsbosbeheer. De mottes bestaan uit een grote heuvel met defensiefunctie en een kleinere heuvel die als uitkijkpunt heeft gediend. Mottes zijn opgeworpen tussen 1000 en 1300. Kenmerkend voor het gebied zijn de vele tamme kastanjebomen, die doen herinneren aan de Romeinen die hier hun verblijf vonden en de kastanjebomen aanplantten ter voedselvoorziening. Nu kun je tussen de kastanjebomen heerlijke pannenkoeken eten bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

Wandelen & Fietsen
Wil je genieten van de natuur, zoek dan een mooie fietsroute of wandelroute uit.