Natuur

Natuur in Beuningen

Gevarieerd en karakteristiek

Gevarieerd en karakteristiek. Dat zijn de natuurgebieden in de gemeente Beuningen. Toegegeven ze zijn een beetje verstopt. Achter bebouwing en tussen agrarische gebieden liggen kleine en grote oases met een gevarieerd karakter. Je vindt hier de ruige gebieden van de uiterwaarden waar de natuur zijn gang kan gaan en uitgestrekte bossen. 

De Dijkweg biedt een uitstekend uitzicht over het afwisselende rivierenlandschap. Aan de ene kant van de dijk kijk je prachtig uit over de brede rivier en de uiterwaarden. De andere kant biedt zicht op akkerlanden, boomgaarden, huizen en wegen, afgewisseld met kleine natuurgebieden. Vanaf de dijk kun je op verschillende plaatsen de uiterwaarden in. Op de dijkhellingen staat de stroomdalflora. Het zijn kruiden en bloemen uit Europa waarvan de zaden door de rivier zijn meegenomen. Ze houden van warme, zonnige, beschutte plekjes en zijn daarom op de dijkhellingen te vinden. Klaphekjes en welkomstbordjes geven aan waar gebieden aan de natuur teruggegeven zijn. Je kunt hier vrij rondwandelen. Niet over strak gebaande paden, maar je kunt er zwervend tussen bloemrijke ruigtes de sporen van de grazers volgen.

In het rivierengebied horen van nature grote grazers thuis. Je vindt hier op verschillende plaatsten Galloway en Brandrode runderen en Konikpaarden. Deze zijn er enerzijds bewust uitgezet om de ooibossen goed begaanbaar en doordringbaar te houden. Anderzijds wordt op deze manier de veiligheid gewaarborgd. Als het gebied namelijk dichtgroeit met bomen, kan bij hoogwater het water niet goed door blijven stromen. Door hun manier van grazen ontstaat een wirwar van paadjes, kortgrazige delen en ooibos. Deze ooibossen staan in het overstromingsgebied van de rivier.

Het zachthout ooibos bestaat uit wilgen en zwarte populieren. Op de hogere plekken die minder vaak overstromen, groeit hardhout ooibos met meidoorn, eik, wilde kers, sleedoorn, iep en es. Even ten zuiden van de dijk ligt de smalle en lang gestrekte bosstrook Roodslag. De naam van het bos komt van het ijzergehalte in de bodem, die daardoor een roestbruine kleur heeft.  Eveneens een hardhout ooibos, waar je slakken en egeltjes op de bospaden kunt tegenkomen. Leuk om te weten is dat deze bossen de grootste verscheidenheid aan planten en dieren bevatten van alle bossen in Europa en bij geschikte weersomstandigheden deze ooibossen soms wel 2 meter per jaar groeien! Kortom een bijzonder en heel mooi bosgebied om heerlijk rond te dwalen. Omdat het er wel erg drassig kan zijn is het aan te raden laarzen aan te trekken!

Ga voor een wandeling ook eens naar het Personnenbos dat in de veertiende eeuw is aangelegd voor houtproductie. Dit schijnt het oudste bos van Nederland te zijn! De naam komt van een pastoor, die het bos beheerde en person werd genoemd. Tijdens een wandeling kun je hier zeldzame bewoners zoals de Groene Specht tegenkomen. 

Kortom, Beuningen biedt een prachtig natuurlandschap!