Cultuur Doesburg

Cultuur in Doesburg

In Doesburg is veel te zien en te beleven. Zo zijn er al 150 beschermde monumenten te ontdekken. En aan Kunst en Cultuur kun je in Doesburg je hart ophalen. In het centrum tref je een groot aantal galeries aan. Het hele jaar door worden er evenementen, tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Met een beschreven stadswandeling (verkrijgbaar bij VVV Doesburg) in de hand of onder leiding van een stadsgids kun je al wandelend genieten van het vele moois wat Doesburg te bieden heeft. Van prachtige monumenten tot nostalgische winkeltjes en gezellige terrasjes. Bij 'De Gildehof' zijn diverse oude ambachten en leuke winkeltjes gegroepeerd om een gezellig plein in oude stijl.

Lalique en mosterd

Doesburg kent een groot aantal musea waarvan het Lalique Museum en de Doesburgsche Mosterdfabriek de meest bekende zijn.

Het Lalique Museum is geheel gewijd aan de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst René Lalique (1860-1945). Er zijn slechts vier lalique musea in de wereld. Lalique had een grote bewondering voor de “kleine” natuur zoals de vlinder en de libelle en hij was gefascineeerd door de vrouw. De objecten zijn vervuld van symboliek en “geheime” details doordat Lalique werkte met een microscoop. Bezoekers kunnen deze details zien met een loep.

Er zijn vanuit internationale musea 300 juwelen- en glaswerken van deze belangrijke art nouveau kunstenaar te zien in het fraaie oude Rijksmonument waar het museum is gevestigd.

In Doesburg herbergt binnen zijn veste een uniek fabriekje, tevens museum: De Doesburgsche Mosterdfabriek. In 1974 is het oude fabriekje uitgebreid tot een “werkend” museum. Er wordt gedemonstreerd en verteld hoe het maken van de mosterd vroeger en nu in zijn werk gaat. Bovendien wordt uitgelegd waarom er altijd zoveel mosterd in ons land gegeten is. Tevens kun je zien hoe nu nog de ouderwetse “boeren” mosterd wordt gemaakt en eeng rote collectie binnen- en buitenlandse mosterdpotten bezichtigen.

Culturele zondag
Iedere eerste zondag van de maand staat bekend om de Doesburgse Culturele zondag. Deze brengt je, wandelend door de historische binnenstad, langs diverse kunstenaarsateliers, galeries, musea en muziekpodia, maar ook antiquiteiten en oude ambachten zijn in de route opgenomen.  Kijk voor meer info op culturelezondagdoesburg.nl
Ook is er de mogelijkheid om onder leiding van een gids de toren van de Grote of Martinikerk te beklimmen. De deelnemers zijn herkenbaar aan de witte vlag met logo. In juli is er geen Culturele Zondagmiddag en in augustus zijn niet alle deelnemers geopend. De routebeschrijving met informatie is verkrijgbaar bij de deelnemers van de Culturele Zondag en bij VVV Doesburg.