Gastvrij Doesburg

Gastvrij Doeburg

Wanneer je als toerist Doesburg bezoekt zal je verrast zijn over het aanbod van restaurants en café's. Je kunt er heerlijk eten en drinken of genieten op een van de vele gezellige terrasjes. En ... overnachten kun je in Doesburg ook.

Voor wie niet duur uit wil zijn en toch comfortabel wil overnachten heeft Doesburg diverse B & B adressen. Je kunt er overnachten bij particulieren met een goed verzorgd ontbijt, in het centrum gelegen of net daarbuiten in de volmaakte rust van het mooie Gelderse landschap. In het gebied net buiten Doesburg zijn ook een groepsaccommodatie en vakantiewoningen te vinden.

 

Hanzelogies
Overnachten in de cultuurhistorie van de Hanzesteden aan de IJssel......dat is zachtjes wegdromen in een voormalig koopmanshuis met uitzicht over de historische binnenstad of de rivier, in de bedstee van een voormalige stadsboerderij, in de ongekende stilte van de stad of golvend op de rivier de IJssel. 

Met Hanzelogies overnacht je in unieke en kleinschalige verblijfsaccommodaties in karakteristieke panden in het gebied langs de rivier de IJssel en in de Hanzesteden langs de IJssel. Hoewel ze allemaal het predicaat Hanzelogies dragen, zijn ze onderling erg verschillend. Maar allemaal bieden ze een bijzondere overnachting aan in een historische ambiance. Meer informatie: hanzelogies.nl.

Hotel Doesburg
Gaat je voorkeur uit naar een hotel? Hotel Doesburg is een prima hotel-restaurant met een terras schitterend gelegen aan de IJssel. Gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. Sfeervol overnachten is mogelijk in één van de 24 comfortabele kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Het culinaire verwennen begint in het gezellige restaurant waar je kunt genieten van zowel traditionele als trendy gerechten.

Stadsbierhuys de Waag
Doesburg heeft een ruime keuze aan restaurants, eetgelegenheden en cafés. In een sfeervolle omgeving of op een gezellig terrasje kun je genieten van een heerlijk diner of smakelijke lunch. Centraal gelegen in het centrum zit Stadsbierhuys de Waag. Vroeger moesten handelaren over de inkomende goederen belasting betalen aan de stad Doesburg. In die tijd gebeurde dit op basis van het gewicht. Vandaar dat er behoefte ontstond aan een plaats waar de goederen gewogen konden worden. In 1478 is De Waag van Doesburg dan ook in gebruik genomen.

De pachter van De Waag had tevens het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad. Zeker in die tijd – we spreken over de 15e eeuw – was bier de volksdrank; water bevatte immers te veel ziektekiemen. Zo is De Waag ontstaan als combinatie van waaggebouw en stadsbierhuys. Arbeiders kregen er een gedeelte van hun loon uitbetaald in bier, kooplieden sloten er contracten af en studenten zongen er hun drinkliederen onder het genot van een kruik bier.

Dit is eigenlijk door de eeuwen heen nooit wezenlijk veranderd. Gedurende de laatste vijf eeuwen heeft het pand uitsluitend een gastvrije bestemming gehad als herberg, café en restaurant. De Waag is daarmee de oudste horecagelegenheid van Nederland. Om deze reden wordt De Waag dan ook vermeld in het Guiness Book of Records.