Actief Duiven

Actief Duiven

Actief genieten van natuur en kunst
De Loowaard ligt tegen het dorp Loo in de gemeente Duiven. Het is een uiterwaard aan de oostkant van de Nederrijn. Je kunt hier heerlijk struinen en diverse watersporten beoefenen. Tussen het Looveer en het Doornenburgse veer, over het grondgebied van de gemeenten Lingewaard, Rijnwaarden en Duiven loopt de zogenaamde struinroute. Het is een aantrekkelijke wandel- en struinroute met tal van interessante bezienswaardigheden. De route strekt zich uit aan weerszijden van de Nederrijn en het Pannerdensch Kanaal. Het Pannerdensch Kanaal is gegraven tussen 1701 en 1707 als verdedigingslinie tegen de Fransen. De struinroute duurt 5 tot 6 uur en heeft een lengte van omstreeks 18 km

DuivenPad
De gemeente Duiven heeft een eigen wandelroute, het DuivenPad. De basisroute is 5,5 kilometer en loopt dwars door de kern (oude centrum) van Duiven, langs historische gebouwen en groene plekken. Wat te denken van Havezate Magerhorst, monumentale boerderij de Ploen en het karakteristieke pand aan Rijksweg 52 waar vroeger een bierbrouwerij gevestigd was. Het houtatelier van kunstenaar Will Schropp ligt ook op deze korte route. Het DuivenPad is een initiatief van Zo!diva, een groep van vijf enthousiaste vrouwen. Naast de basisroute kent Duiven ook een buitenroute met een lengte van 20 kilometer, waar ook de kerkdorpen Groessen en Loo worden aangedaan. Al wandelend passeer je maar liefst 42 markante locaties in de gemeente Duiven. Met mooie hotspots zoals Havezate Rijswijk, Horsterpark, natuurgebieden Kandia en Loowaard. Een bezoek aan Havezate Loowaard (op afspraak), oesterzwamkwekerij de Middelwaard en kwekerij de Groene Schuur zijn zeker de moeite waard. 

Start Duiven Pad (5,5 km): Remigiusplein Duiven
Start Duiven Pad (20 km): Van der Valk hotel Duiven bij Arnhem A12
De wandelroutes zijn te downloaden op www.zoDiva.nl

Houd je van kunst? Fiets dan één van de kunstroutes. In de gemeente Duiven zijn op tal van plaatsen kunstwerken te vinden. Op de website www.beeldenvangelderland.nl zijn deze voor de gehele provincie Gelderland (per gemeente) in beeld gebracht. Bij elk kunstwerk wordt vermeld wie de kunstenaar is, wanneer het is gemaakt, waar het staat en waarom het er staat. Op deze site vind je ook de kunstroutes. Voor de gemeenten Duiven en Westervoort zijn twee routes samengesteld, die beide starten bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij de ingang van het Horsterpark in Duiven. De routes kunnen zowel apart als aansluitend aan elkaar worden gefietst. Beide routes zijn bewegwijzerd en komen langs diverse bezienswaardigheden.