Actief Plasmolen - Mook

Actief Plasmolen - Mook

Fietsen en wandelen over heuvels, door bossen, over de heide en langs het water

In dit gebied kun je heerlijk fietsen en wandelen. Op het landgoed Sint Jansberg en natuurgebied de Mookerheide kun je wandelen tussen de schapen en de vrij grazende Schotse Hooganders. Ondertussen geniet je van een schitterend uitzicht over het Maasdal, met aan de overkant het Brabantse land.

Er zijn diverse uitgezette wandelroutes die je naar de mooiste plekjes voeren. Ook is het leuk om er op de fiets op uit te trekken en te genieten van een grote variatie aan natuurlandschap; bossen, heide, water en heuvels wisselen elkaar af. Bij het toeristisch knooppunt De Katerbosch (nabij fietsknooppunt 41) staat een kaart waarop alle fiets- en wandelroutes binnen de gemeente zijn aangegeven. Heeft u zelf geen (geschikte) fiets? Vanzutphen-Outdoor verhuurt mountainbikes, racefietsen en tourfietsen.

Voor wie van watersport houdt heeft Plasmolen-Mook veel te bieden. Vroeger was de Maas een woeste rivier die diepe dalen maakte in de Limburgse grond. Tegenwoordig is de Maas getemd en zonder twijfel één van de mooiste rivieren van Nederland. Een tocht over het water is voor iedereen een groot genoegen. Al peddelend in een kano kun je de heuvelrug aan je voorbij laten trekken. Voor zonaanbidders en waterliefhebbers is de grote Mookerplaats met het dagrecreatieterrein 'de Grote Siep'. Omringd door stranden en zonneweiden met veel faciliteiten zoals sport- en spelvoorzieningen, picknickplaatsen en op een aantal weiden zelfs een speciaal ingerichte barbecueplaats.

Wandelroutes

 • Geopaden 
  Er zijn twee wandelroutes uitgezet in het gebied op de stuwwal tussen Mookeen het Duitse Kranenburg. De komende jaren wordt dit uitgebreid tot vij wandelroutes. Centraal in de wandelingen staat de geologie van de stuwwal. De wandelingen bieden mooie uitzichten, met veel klimmen en dalen. De lengte van de routes varieert van 5 tot 16 kilometer. Startpunt is station Mook-Molenhoek. De routebeschrijving is ook verkrijgbaar bij VVV Plasmolen-Mook. Kijk voor meer informatie op geopaden.nl

 • LiteratuurPad en PoeziëPad Plasmolen
  Kijk op stichtingvanmourik.nl
 • Wandelen met verhalen
  Iedere donderdagmiddag vanaf 13.30 uur (Pasen t/m eind oktober) begeleidt een ervaren gids groepen van 2 tot 20 personen in de omgeving van Plasmolen. De wandelingen worden in overleg met de groep ingevuld (Jansberg, Mookerheide, Maasvallei o Airborne landingsvelden. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is wenselijk bij VVV Plasmolen-Mook. De wandelroutes 'Wandelen met verhalen' zijn uitgebracht in drie handige routeboekjes. Hierdoor is het mogelijk om deze historische rutes zelstandig te lopen op elk gewenst 
  tijdstip. De boekjes zijn voor € 1,50 verkrijgbaar bij de VVV.

 • Wandelroute de Zandberg en het Herrendal (4 km)
  Deze route kun je starten bij de ingang van natuurpark De Zandberg aan de Groesbeekseweg en is gemarkeerd met blauwe paaltjes. Er zijn twee delen: een rondwandeling van 1,5 km door het natuurpark en een 2,5 km lange wandeling door het Herrendal. Desgewenst kun je de tocht nog een stuk verlengen, door een verbinding te maken met de rode Mookerheide-route en/of met de gele Twee Schansen-route.

 • Wandelroute Maasheggen (6,5 km)
  Deze wandelroute laat je kennismaken met een bijzonder gebied, net buiten de dorpskern van Middelaar. Je kunt genieten van een fraai heggenlandschap, gelegen in de uiterwaarden van de Maas. De route is bewegwijzerd door middel van blauwe stickers, met een witte opdruk, op berm- en lantaarnpalen. Onderweg kun je op informatieborden allerlei interessante, historische informatie over het gebied lezen.Het startpunt van de route is bij de parochiekerk aan de Dorpsstraat in Middelaar.

 • Wandelroute Mookerheide (6 km)
  Deze wandelroute begint bij Herberg-Restaurant ’t Zwaantje  in Mook en is bewegwijzerd met rode paaltjes. Vanaf dit 60 meter boven NAP gelegen terrein heb je een uniek uitzicht op de Mookerplas, de Maasvallei, het Noord-Brabantse en Noord-Limburgse landschap. Het is een fraai, geaccidenteerd terrein met gevarieerde heidesoorten. Om de heide te behouden, wordt deze begraasd door Schotse Hooglanders en Drentse Heideschapen. Zij zorgen ervoor dat de heide niet meer overwoekerd wordt met den, berk, lijsterbes en pijpenstrootjes, zoals ruim dertig jaar geleden nog het geval was. Als je de wandeling nog een stukje wilt verlengen, kun je op de Startsedalweg overstappen op een paarse paaltjesroute, die een verbinding maakt met het Landgoed Sint Jansberg. De route is ongeveer 2,5 km lang en gaat door een terrein met veel hoogteverschillen. Je passeert o.a. het Zevendal, een L-vormig dal dat in de ijstijden is uitgesleten door het smeltwater van gletsjers. Tijdens de route kun je tot ver in het Maasdal kijken en later heb je een mooi uitzicht op Groesbeek.

 • Wandelroute Twee Schansen (5,5 km)
  Deze route begint bij NS-station Mook-Molenhoek. De route is bewegwijzerd met gele paaltjes. De route gaat door prachtige bossen en over twee heidegebieden. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht over het Maasdal.

 • Wandelroutes Landgoed Sint Jansberg (3 of 6 km)
  De witte en bruine routes (respectievelijk 3 en 6 km) beginnen aan de Witteweg /Muldershofweg in Plasmolen. De rode en blauwe routes starten tegenover restaurant ‘De Diepen’, Zwarteweg 60 in Milsbeek en hebben een lengte van 4 en 6 km. Landgoed Sint Jansberg maakt evenals de Mookerheide, Heumense Schans en Mookerschans deel uit van de reeks heuvels die in de ijstijden zijn ontstaan. Het landgoed bestaat uit beboste hellingen, akkers en weilanden, doorsneden door diepe dalen. Op het landgoed leven onder andere de das, vos en steenmarter. De hier voorkomende vogels zijn o.a. de havik, de buizerd en de torenvalk, maar ook alle spechtensoorten, het goudhaantje en zelfs het vuurgoudhaantje en de ijsvogel kunt u er aantreffen. In het vroege voorjaar is  e bodem van de loofbossen bedekt met bloeiende witte bosanemonen en een geel tapijt van speenkruid.
  Op de blauwe route passeert u een voormalige ijskelder die bij het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste landhuis ‘St. Jansberg’ van de familie Van Verschuer behoorde. Deze kelder is thans het domein van vleermuizen. Aan de randen van het landgoed hebt u een prachtig uitzicht over het Zevendal, Groesbeek en het Duitse Reichswald. Wilt u van de bruine route overstappen naar de Mookerheide, dan kunt u vanaf de Apostelweg de paarse paaltjes richting Zevendalseweg- Startsedalweg volgen.

Fietsroutes

 • Cultuurhistorie en landschap themaroute (25 km)
  Er is een themaroute ontwikkeld die je langs vele cultuurhistorische en landschappelijke bezienswaardigheden brengt. Voor deze themaroute wordt gebruik gemaakt van het fietsroutenetwerk in de gemeente Mook en Middelaar. Het startpunt is het Raadhuisplein in Mook. Desgewenst kan ook gestart worden bij het station Molenhoek. De route bedraagt 25 km, maar er zijn ook alternatieve routes  mogelijk. Langs de route staan borden waarop meer informatie te lezen staat over de bezienswaardigheden. De route kan gefietst worden aan de hand van een brochure verkrijgbaar bij VVV Plasmolen-Mook.

 • Knooppuntenroute Plasmolen-Mook
  Het fietsroutenetwerk voert je langs verschillende bezienswaardigheden. De knooppunten die je moet volgen zijn: 42-fiets-46-47-fiets-50-45-41-28-27-24. Voor meer routes zie lekkerfietsen.nl.

 • Mountainbikeroute Rijk van Nijmegen (43 km)
  Je kunt onder andere starten bij Herberg-Restaurant ’t Zwaantje, bij parkeerterrein Witteweg in Plasmolen en bij De Diepen in Milsbeek. De mountainbikeroute Rijk van Nijmegen is een bijzondere ATB route door het heuvelachtige landschap tussen Mook en Nijmegen. In de bossen van het Rijk van Nijmegen vind je alles wat mountainbiken aantrekkelijk maakt; steile hellingen en afdalingen, zandpaden, smalle boswegen en een glooiend landschap. De route is met rode (24 km) en groene (18 km) pijlen aangegeven. De routes zijn op twee plaatsen verbonden zodat de totale route 43 km bedraagt. Voor meer informatie zie mtbroutes.nl/route/503/nijmegen.