Cultuur & Historie in Renkum

Cultuur & Historie in Renkum

Slag om Arnhem
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft in september 1944 de Slag om Arnhem plaatsgevonden. De nagedachtenis aan die aangrijpende gebeurtenis is nog altijd levendig aanwezig in de gemeente Renkum. Het geheel vernieuwde Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek geeft een goed beeld van de Slag om Arnhem.

De Airborne Experience
Naast de veelzijdige museumcollectie is de Airborne Experience een unieke aanvulling. Hier waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De Experience werd eerder onderscheiden met de Gouden Reiger, dé Nederlandse prijs voor uitmuntende projecten op gebied van doelgroep communicatie. met audiovisuele en interactieve media.

Alle zintuigen staan op scherp! Het is er een beetje donker en de indringende geluiden roepen een gevoel van ongemak op. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies, levensgrote filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.  Je loopt in de voetsporen van een Britse parachutist. Krijgt een briefing over de missie en stapt in de romp van een zweefvliegtuig. En door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland. Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. Je dwaalt door een imposant oorlogsdecor met nagebouwde huizen en onheilspellende licht/donker effecten. Met het geluid van de verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, angstige onderduikers. Je komt vlakbij de Arnhemse brug. En je volgt het terugtrekken rondom Hotel Hartenstein. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn…  

Het museum is het hele jaar geopend.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is een prachtig middeleeuws kasteel gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van het kasteel en de omliggende omgeving. In het kasteel zijn drie musea te bezoeken. Een aanrader is het Museum Veluwezoom dat in het kasteel gevestigd is. Museum Veluwezoom richt zich vooral op de schilders van de Oosterbeekse school en Pictura Veluvensis. Museum Veluwezoom is deelnemer in Euro-Art, de vereniging van kunstenaars kolonies in Europa.

Kasteel Doorwerth ligt in een perfecte omgeving voor fietsers en wandelaars. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar je heerlijk kunt genieten van alle mooie natuur.

Kinderen kunnen zich uitleven in het kasteel waar het hele jaar door een afwisselend programma aangeboden wordt. Paardenliefhebbers komen aan hun trekken op de talrijke bewegwijzerde ruiterroutes in de bossen. Tevens is er een speciale route voor mountainbikers uitgezet. Op talrijke plekken kun je onder het genot van een hapje en een drankje de indrukken op je in laten werken. Een verblijf in Renkum zal onvergetelijk zijn!