Natuur in Rijnwaarden

Natuur in Rijnwaarden

De Rijn
Iedereen kent Lobith, daar komt immers de Rijn Nederland binnen. Dat was lang geleden zo, maar is nog heel mooi te zien en te ervaren in de Ossenwaard, een rijk natuurgebied op de bodem van het voormalig stroomgebied van de Rijn. Fietsend of wandelend langs de dijk van Spijk naar Tolkamer voel je en zie je de kracht van de grootste rivier van Nederland. Bij Pannerden splitst de rivier zich in de Waal naar Nijmegen en het Pannerdensch kanaal (uitmondend in de Nederrijn en IJssel) naar Arnhem. De fietspont over de rivier van Tolkamer naar Millingen aan de Rijn laat je ervaren hoe sterk de rivier is.

 

Nationaal Landschap de Gelderse Poort
De gemeente Rijnwaarden maakt deel uit van Nationaal Landschap de Gelderse Poort met haar grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden. Al fietsend of wandelend ontdek je al snel de overweldigende schoonheid van het gebied. Bij de Toeristische Overstap Punten (TOP) Huis Aerdt of de Bijland starten diverse routes.

De Gelderse Poort - niet voor niets gepromoveerd tot Nationaal Landschap - staat gelukkig wagenwijd open. Voor mensen die Nederland eens van een heel andere kant willen leren kennen, binnen- én buitendijks. Maar het net zo goed spannend vinden om ook even de grens over te steken. Het gebied is rijk aan flora en fauna en ook het aanbod aan streekproducten is erg groot.

Het is het verrassend veelzijdige achterland, dat ongewoon rijk is aan natuur die tot de verbeelding spreekt. Aan water, bos, stuwwallen en glooiingen, ruigtes en trilveen, dijkjes en akkers, en een dik Verkade-album vol bijzondere bloemen, planten, vogels, insecten en goedmoedig rondscharrelend 'wild'. Een ontdekking en belevenis dus. Voor een heerlijk actieve of juist ontspannen vakantie, voor zomaar een midweek of voor een weekendje weg.

't Gelders Landschap Verhaalt
‘t Gelders Eiland verhaalt omvat een netwerk van vijf leuke wandelroutes door en om alle dorpen van ‘t Gelders Eiland waar de geschiedenis, van stuwwal tot schutterij, digitaal met interessante korte films op een smartphone tot leven worden gebracht.

‘t Gelders Eiland kent een rijke historie en veel daarvan is nog steeds in het landschap te zien. Dus trek de wandelschoenen aan, neem je  smartphone mee en scan in het landschap de QR code bordjes. Op elke route krijg je dan op 4 verschillende plaatsen een filmpje te zien dat verhaalt over die plek... leuk en leerzaam. Het routeboekje met de 5 wandelroutes, de fietsroute, plattegrond en meer achtergrond informatie is verkrijgbaar in het Toeristisch Informatiecentrum Rijnwaarden.