Actief in Wijchen

Actief in Wijchen

Lekker sportief bezig zijn
Er is het hele jaar door genoeg te doen in Wijchen. Te voet, op de fiets, in het water. Wie lekker sportief bezig wil zijn, kan terecht bij één van de vele evenementen en voorzieningen die Wijchen en de omliggende kernen rijk zijn. In de lente, als de fruitbomen bloesemen en de bomen groen worden is het er prachtig. De herfst en de winter zijn de uitgelezen periodes in het jaar om eens een prachtige wandel- of fietstocht te maken door het veelgeroemde en bezongen Land van Maas en Waal.

Wat te denken van de Maasdorpen Niftrik en Balgoij en het stadje Batenburg die door kenmerkende dijken en uiterwaarden met elkaar verbonden zijn? Het Maaslandschap rond Niftrik biedt zowel natuur als waterrecreatie aan. Bij de Loonse Waard in Niftrik ligt de prachtige Jachthaven de Batavier. Hier kun je heerlijk bootjes kijken!

Zwemmen in de open lucht of lekker zonnebaden, daarvoor is natuurlijk de recreatieplas de Berendonck bij uitstek geschikt. Overdekt zwemmen, genieten van het bubbelbad of de sauna is mogelijk in het subtropisch zwemparadijs de Meerval. Voor wie het water liever niet in wil, kan bij de recreatieplas toch nog heel goed terecht. Allerlei outdoor activiteiten zijn er te beleven, van eenvoudig sportief tot spectaculair en (in)spannend. 

Geniet van de veelzijdige omgeving van Wijchen en fiets over slingerende banddijkjes en geniet van het uitzicht over de polders en rivieren. Of proef de gemoedelijkheid tijdens een wandeltocht door het Land van Maas en Waal en loop een mooie tocht.

Fiets- en wandelroutes
- Lekker fietsen in Wijchen? Kijk op lekkerfietsen.nl en stel aan de hand van het knooppuntennetwerk een route samen! Hier kun je ook leuke themaroutes dowwnloaden zoals de Liberation Route Nijmegen.

Kijk op de Kunst
Wijchen is rijk aan kunst ‘op straat’. Het boekje ‘’Kijk op de kunst’’ neemt je via een wandel- en drie fietsroutes mee langs de vele kunstwerken die Wijchen rijk is. De route leidt je langs kunstwerken in Wijchen en vertelt per kunstwerk wie de kunstenaar is en wat het verhaal hierachter is. 

- Een oase tussen de klei (35 km, Rijk van Nijmegen)
Onze verre voorouders zagen de zandheuvels van Wijchen als een soort paradijs. Temidden van het uitgestrekte, zompige laagland boden de heuvels een veilige, droge woonplek. In de Romeinse tijd was Wijchen druk bevolkt met traditionele boerderijen en dure villa's. Ga terug in de tijd en fiets mee! Kijk voor meer informatie of download de route op spannendegeschiedenis.nl

- Wandelen Rijk van Nijmegen
Via het wandelknooppuntennetwerk Wandelen Rijk van Nijmegen kun je zelf eenvoudige routes samenstellen, maar er zijn ook prachtige bestaande routes te vinden, zoals 'Wandelen in Wijchen'en de 'Leemweg Wandelroute'.

- Boerenwandelpad
Maak kennis met het boerenland aan de Maas. Gastvrije boeren hebben hun akkers opengesteld om je kennis te laten maken met  de charme van het platteland. Al wandelend over de boerenwandelpaden maak je kennis met de ijverige boeren en de dieren die hier leven in de sloten en op de weides. De boeren vertellen je graag wat meer over hun werkzaamheden en hebben vaak prachtige verhalen over het boerenleven van toen en nu.

- Cultuurhistorische route
Ontdek de rijke historie van het centrum van Wijchen met de cultuurhistorische route ‘Wandelen in Wijchen’. De route leidt langs de mooie historische en culturele plekken, zoals het kasteel van Wijchen waarin een museum is gevestigd, de molen, het klooster Tienakker en het Romeinse grafveld. De wandelroute wordt gemarkeerd met zuilen, die in het kort de historie weergeven van de plek waar je langsloopt.