• Bezoek het prachtige Kasteel Wijchen

    Bezoek het prachtige Kasteel Wijchen
  • Ontdek het mooie Wijchen

    Ontdek het mooie Wijchen
  • Geniet langs het water

    Geniet langs het water
Cultuur & Historie Wijchen

Cultuur & Historie in Wijchen

Geschiedenis komt tot leven

Soms lijkt het wel alsof de tijd stil heeft gestaan in Wijchen. Het dorp zou met de schilderachtige molens (Molen BatenburgHernense Molen en Wijchense Molen), dijkhuisjes, kastelen en overblijfselen moeiteloos het decor kunnen vormen voor een historische film.  

Dwars door het centrum van Wijchen loopt de Cultuurhistorische Route en het kasteel vormt het hart van historisch Wijchen. Hier woonden ooit Emilia van Nassau (1569 – 1629), dochter van Prins Willem van Oranje en haar geliefde Emanuel van Portugal. Zij gaven het kasteel de huidige renaissancestijl en lieten hun initialen achter in de muurankers. Tegenwoordig dient het als raadhuis en als Museum Kasteel Wijchen dat een verzameling prehistorische, Romeinse en middeleeuwse voorwerpen tentoonstelt. 

Het kasteel van Hernen is nog helemaal in tact. Het heeft zijn middeleeuwse karakter kunnen behouden, omdat het sinds de 17e eeuw nooit meer is belegerd. Het kasteel heeft nog een schuilkelder, een ridderzaal, een keuken met bakoven en een folterkamer!

Breng ook een bezoek aan de ruïnes van kasteel Batenburg. Dit monumentale bouwwerk behoorde ooit tot de belangrijkste en oudste kastelen van Gelderland. Wat eens de pracht van Batenburg was, werd in 1794 door de Fransen grotendeels met de grond gelijk gemaakt. Het enige dat nog herinnert aan het kasteel zijn de ruïnes. Maar die overgebleven muur met stukken van torens en een fraai poortgebouw zijn het bezichtigen wel meer dan waard! 

Batenburg zelf is een schitterend dorpje met trotse middeleeuwse panden, een fraai stadsplein en rustieke boerderijen. Wandel langs het oude kerkje, de hoge standerd molen aan de dijk, de gepleisterde huisjes op de stadswal en de vele andere wonderschone plekjes die het dorp rijk is.

In het hart van het Land van Maas en Waal ligt de Heerlijkheid Leur waar langs zwierige landwegen oude lindebomen staan en waar zwarte runderen vredig staan te grazen. Naar verluidt heeft in deze oase van rust de 'wereld zijn pas vertraagd'. Wijchen is een ideaal startpunt voor een bezoek aan het Land van maas en Waal.

Maar Wijchen leeft niet alleen in het verleden. Wie er oog voor heeft, ziet dat Wijchen wemelt van bezienswaardige moderne kunst, zowel figuratief als abstract. De tafel van Klaas Gubels is één van de bekendere openbare werken in Wijchen. Deze biedt beschutting tegen regen en is zo gemaakt dat je er met meerdere mensen onder kunt schuilen. Een ander bekend 'openbaar' werk is het bronzen beeld van Emilia van Nassau.