Natuur in Wijchen

Natuur in Wijchen

Water in overvloed
Westelijk van het Rijk van Nijmegen, midden in het Tweestromenland, ligt Wijchen ingebed tussen de Maas en de Waal. De historie van dit gebied is een verhaal op zich en die geschiedenis heeft vooral met (overvloedig) water te maken. Vanaf het moment dat onze voorouders dijken aan gingen leggen zijn er -voor zover bekend- 125 gevallen geweest waarbij het land geteisterd werd door overstromingen. De tijd is gelukkig voorbij, alleen de hevige regenval van 1995 bracht in herinnering dat het maaswater zo hoog kan staan, dat het ook buiten zijn oevers kan treden.

Tussen Alverna en de Hatertse Vennen ligt het Wijchens Ven, een prachtig natuurgebied. Oorspronkelijk was dit een zijtak van de Rijn maar in de loop der eeuwen is het een soort meertje geworden.  Het landijs blokkeerde tijdens de laatste ijstijd de beddingen van de Rijn en Waal, waardoor het rivierwater via een aantal beekjes naar de Maas werd afgevoerd.
Nadat het ijs gesmolten was, kwamen de beddingen van deze beekjes leeg te staan en slipten de mondingen dicht. Dit gebeurde ook met de zandheuvel ten westen van het gebied, dat we nu kennen als het Wijchens Ven. 

Bij Batenburg, het stadje met zijn waardevolle kasteelruiïne, is een nog werkende eendenkooi te vinden. De rust die in en rond een eendenkooi moet keersen, zorgt voor een interessante en zeer gevarieerde flora en fauna.
Voor verkoeling en vertier voor jong en oud kun je naar een van de twee recreatieplassen die Wijchen rijk is: de Berendonck en de Groene Heuvels. Hier kun je heerlijk uitwaaien op het water, maar ook zonnebaden bij mooi weer. Tijdens rustigere seizoenen is het gebied ook erg in trek bij natuur- en outdoorliefhebbers, die hier hun hart kunnen ophalen.