Cultuur & Historie Zevenaar

Cultuur & Historie in Zevenaar

Zevenaar kreeg in 1487 stadsrechten van de Kleefse Hertog Johan de tweede. In het stadshart van de stad bevindt zich landgoed Huis Sevenaer. De landgoedwinkel verkoopt producten van het landgoed en is gevestigd in één van de vele rijksmonumenten. Het torentje van het monument is vanuit de gezellige Weverstraat goed te zien. Het landgoed is toegankelijk onder begeleiding.

Buitengoed De Panoven
Op het randje van de Gelderse Poort en de Liemers ligt de Buitengoed De Panoven, een goed bewaard  gebleven industrieel en maakbaar erfgoed. Hier wordt het verhaal verteld van de steenfabrieken, het vele water in de Liemers en de invloed daarvan op de omgeving. Proef de vele streekproducten die bij Buitengoed de Panoven op de kleine kaart staan, zoals de echte Liemers burger en camembert. Volg een van de workshops, van het maken van je eigen steen tot het volgen van een Beverroute of een route van eetbare planten. Laat je meenemen in een nostalgische paardentram of locomotief. Niet alles kunnen beleven in één dag? Dan kun je op bijzondere manieren overnachten zoals in luxe, duurzame lodges, comfortkamers in omgebouwde droogloodsen of slapen in echte Tipi’s of trekkershutten.

In centrum van Zevenaar, midden in de Liemers, ligt het Liemers Museum/Gelders Schuttersmuseum. Twee musea met een eigen collectie gebundeld onder één dak. Het Liemers Museum heeft een indrukwekkende collectie, van prehistorische werktuigen en mammoetbotten tot moderne kunst. Heel speciaal is de collectie van de inktfabriek Gimborn en de sigarettenfabriek Turmac. Het Gelders Schuttersmuseum laat het leven zien van de typisch katholieke schutterijen en toont vaandels van het verenigingsleven. Je kunt gratis gebruik maken van de audiotour. In het museum is ook een VVV Agentschap gevestigd.

De Buitenmolen, een uit de 16e eeuw stammend monument, is de oudste torenmolen van Nederland. In Oud-Zevenaar staat de eeuwenoude Martinuskerk. Bingerden is één van de oudst bewaard gebleven buitenplaatsen in ons land en ligt aan de IJssel, even buiten Angerlo. Huis Bingerden en het omringde park zijn al sinds 1660 in het bezit van dezelfde familie. Het achttiende eeuwse Engelse landschapspark kreeg de afgelopen decennia internationale bekendheid. Befaamd zijn de internationale kwekerij dagen in het derde weekend in juni. In het centrum van Zevenaar vind je het Musiater. Het theater is dé culturele ontmoetingsplek van de Liemers.