Welkom

Bezoek de kastelen in de regio Arnhem Nijmegen

Gelderland levert je niet alleen mooie streken, maar ook prachtige kastelen. Dat geldt zeker voor de regio Arnhem Nijmegen. Dat geschiedenis leuk kan zijn, zul je merken bij een bezoek aan de kastelen Doorwerth, Doornenburg, Rosendael, Middachten, Wijchen of Hernen en Huis Zypendaal. Je komt hier in een andere wereld en kunt de geschiedenis letterlijk beleven. Je ervaart hoe de vroegere bewoners woonden, wat ze aten en dronken en welke kleren ze droegen. Steeds weer zie en beleef je verrassende dingen.

Een kasteel of buitenplaats is altijd indrukwekkend. Ze zijn daar immers speciaal voor ontworpen. Een stoer kasteel, een romantisch buitenhuis of een statig landgoed, het zijn allemaal architectonische hoogstandjes.

Maar hier houdt het niet op…. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer.

Dag van het Kasteel 2017

Media

Maak kennis met de wereld rondom kasteel en buitenplaats

Maandag 5 juni, Tweede Pinksterdag, wordt de Dag van het Kasteel georganiseerd. Een prachtig evenement voor jong, oud en alles er tussenin. Het thema is dit jaar “Rondom Kasteel & Buitenplaats”. Die dag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen.

Eigenaren, beheerders en vrijwilligers vertellen bezoekers over de geschiedenis van het gebouw en over het leven op die plek. De Dag van het Kasteel toont de verscheidenheid van kastelen en buitenplaatsen in Nederland: van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede.

Rondom Kasteel & Buitenplaats
Een kasteel of buitenplaats is altijd indrukwekkend. Ze zijn daar immers speciaal voor ontworpen. Een stoer kasteel, een romantisch buitenhuis of een statig landgoed, het zijn allemaal architectonische hoogstandjes. Maar hier houdt het niet op…. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer. Kastelen en buitenplaatsen hebben niet alleen hun stempel gedrukt op de direct omgeving. Parken en bossen waren onderdeel van de kasteelplaats of buitenplaats. Ook met het dorp en de kerk hadden deze huizen vaak een belangrijke relatie.

Gelders Arcadië

Media

Kastelen en landgoederen op de Veluwezoom

De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!


Bekijk de fietsroute Gelders Arcadië Oost
Deze route leidt je door het oostelijke deel van de Veluwezoom waarbij je door de gemeente Rheden, gemeente Rozendaal en een klein stukje door de gemeente Arnhem fietst. De afwisselende landschappen geven je een goed beeld waarom dit stukje Nederland zo aantrekkelijk is voor mensen om zich hier te vestigen.

Bekijk de fietsroute Gelders Arcadië West
Deze route leidt je door het westelijke deel van deze streek waarbij je door de gemeente Wageningen, gemeente Renkum en de gemeente Arnhem fietst. Dit is een prachtig gebied gelegen tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe aan de noordzijde en rivier de Rijn aan de zuidzijde.

Meer informatie over Gelders Arcadië