Welkom

Giro d'Italia 2016 in Gelderland!

De Giro d'Italia van 2016 is gestart in Gelderland! Op vrijdag 6 mei was de Grande Partenza in Apeldoorn. Er is in Apeldoorn gestart met een individuele tijdrit. Deze tijdrit werd gewonnen door Tom Dumoulin die na een spannende dag de snelste was.

Na Apeldoorn mocht de stad Arnhem de wielrenners ontvangen. Tom Dumoulin mocht tijdens de start in Arnhem aantreden in de roze trui. De etappe bracht de renners langs allerlei mooie plekken, natuur en steden. Er werd een stukje door het centrum van Arnhem gefietst om daarna het Nationale Park de Hoge Veluwe te doorkruisen. Via de stad Wageningen door Rivierenland kwamen de renners aan bij Batenburg en Appeltern waar het bij Moeke Mooren een groot Giro feest was!

Daarna vervolgde het peloton haar weg via de bocht van Heumen richting de zevenheuvelenweg in Groesbeek, om door te fietsen naar Nijmegen. In Nijmegen werd het spannend, het peloton fietste op hoge snelheid over de Waalbrug en de Oversteek naar de finish waar ruim 60.000 toeschouwers toekeken hoe Marcel Kittel de etappe wist te winnen. Ondanks dat wist Tom Dumoulin de roze trui te behouden.

Dus ook tijdens de derde rit die van start ging in Nijmegen trad Dumoulin aan in het roze. De route liep via het prachtige rivierenlandschap van de Waal door de gemeente Lingewaard door naar de Liemers. Het laatste gedeelte van de route gaat door het Nationale Park de Veluwezoom waarna de 'Bridge too far' werd gepasseerd om te gaan sprinten voor de zege. Weer won Marcel Kittel de etappe en dit koste Tom Dumoulin de roze trui. 

Onze prachtige regio is trots dat we gastheer mochten zijn voor de start van de Giro d'Italia 2016. En met een totaal 575 duizend toeschouwers was het een zeer geslaagd evenement!

Wil je de Giro d'Italia herbeleven? Voor de sportievelingen zijn de Giro etappes doormiddel van knooppunten te fietsen. Hier en daar een kleine afwijking van de originele route maar in grote lijnen volg je het spoor van alle renners! Bekijk verder op deze pagina de Giro fietsroutes.

Ook is onze blogsters Mirre op pad geweest om in beeld te brengen hoe Gelderland roze kleurde. Bekijk verderop haar blogs.

 

Meer informatie over Giro Gelderland
▼ Lees meer

MirreOpReis bij Giro Gelderland

Mirre checkte of Gelderland roze kleurt

In 2015 fietste blogster Mirre in honderd dagen 5.000 kilometer door de Gelderse streken. Ze deed live verslag middels foto’s, video’s en verhalen op 5000kmgeldersestreken.nl en op haar social media kanalen. Daarmee bereikte zij zo’n 20.000 fans per dag. Dit jaar stapte Mirre opnieuw op de fiets in de Gelderse streken. Zij bezocht onder andere Apeldoorn, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Rheden om live verslag te doen van de voorbereidingen op de Giro en de side events in aanloop naar de Giro.

Waar was Mirre te vinden?
 2 april: Apeldoorn kleurt roze
 3 april: Merida City Mountainbike, Apeldoorn
15 april: Giro NightRun, Nijmegen
16 april: Nijmegen kleurt roze

21 april: Rheden kleurt roze
22 april: Ede, Otterlo en Barneveld kleuren roze
23 april: Arnhem kleurt roze
24 april: Berg & Dal kleurt roze
   1 mei: Giro Gelderland Toertocht

Ben je benieuwd naar Mirre´s ervaringen rond de voorbereiding van de Giro d'Italia?

Bekijk de blogs van Mirre
Social wall
Route Giro d'Italia

Apeldoorn - Apeldoorn (9,8 km)

Op vrijdag 6 mei 2016 vertrok de Giro d ‘Italia vanuit de Velodrome Omnisport in Apeldoorn. De eerste dag werd er een individuele tijdrit van 9,8 kilometer lang gereden. De rit kwam langs het Apeldoorns kanaal en mooie (stads)parken. De wielers finishten op de Loolaan. 

Anders dan andere jaren begon de Giro d ‘Italia dit jaar een dag eerder, op de vrijdag 6 mei 2016. Dit kwam omdat ze in Gelderland starten en daardoor een dag extra nodig is voor de verplaatsing naar de volgende etappes in Italië. Er werd gestart bij de Velodrome Omnisport in Apeldoorn. Dit is dé wielerbaan van Nederland. 

Na de start gingen de wielrenners linksom naar de Zutphenstraat die later overgaat in de Deventerstraat. Dit is een lange rechte weg. Aan het eind van de Deventerstraat gingen ze naar rechts, via de Noorderlaan richting Kanaal Noord waar ze langs het kanaal richting de Edisonlaan sprintten.

Hier staken de renners het kanaal over en gingen via de Boerhaavestraat naar de Generaal van Heutszlaan. Hier was ook het (enige) tussenmeetpunt van de eerste etappe. 

Over de mooie Generaal van Heutszlaan fietsten de wielrenners langs de statige huizen door naar de Generaal van Swietenlaan. Toen, via de Paslaan ging het parcour rechtsaf, de Kerklaan op. Dit is een lange en brede weg. De renners konden hier weer een hoge snelheid maken.

Aan het eind van deze weg moeten de deelnemers flink in de remmen om af te slaap op de Jachtlaan. Hier is het weer snelheid maken en dan volgt er nog één scherpe bocht naar rechts, de Loolaan in. Hier is na een aantal meters de finish van de eerste etappe van de Giro d ‘Italia in Apeldoorn. 

▼ Lees meer

Foto´s

Arnhem - Nijmegen (190 km)

De tweede etappe van de Giro d ‘Italia was op zaterdag 7 mei 2016. De tweede dag werd er gestart vanaf het Eusebiusplein, midden in Arnhem. De 190 kilometer lange route kwam langs de echte Gelderse iconen zoals Het Nationale Park de Hoge Veluwe, de bloesemstreek in Rivierenland en Kasteel Hernen. Daarna kwamen de wielers door het groene en glooiende Rijk van Nijmegen en daar was de eerste klimsprint bij Groesbeek. De finish was op de Oranjesingel in Nijmegen. 

In de schaduw van de Eusebiuskerk, die tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest was, ging de rit van start. De route liep verder richting het Gelredome. De wielrenners fietsten via de John Frostbrug, dat ook een belangrijke plek is als het gaat om de historie van Arnhem. De brug is namelijk vernoemd naar de Britse luitenant-kolonel die tijdens de slag met zijn eenheid de brug wist te bereiken, maar er niet in slaagde deze geheel te veroveren.

Wanneer het peloton langs het Gelredome was gekomen keerden zij weer terug richting Arnhem. Dit keer over de Nelson Mandelabrug. Wanneer de renners de overkant bereikt hadden zwaaide de organisatie met de vlag en dan kon de wedstrijd echt beginnen. Meteen hierna vormde de kopgroep van die dag zich.

Via Oosterbeek en de Vliegbasis Deelen, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste Duitse vliegveld in Nederland was, reden de wielrenners de Veluwe op. Een voor Nederlandse begrippen heuvelachtig gebied, echter voor de deelnemers van de Giro d ‘Italia slechts een peulenschil. Ze fietsten om Het Nationale Park de Hoge Veluwe, richting Hoenderloo, Otterlo en Ede, door naar Wageningen en Rhenen.  

Vlak voordat ze in Rhenen aankwamen, kwam het peloton langs de Grebbeberg. Nog een plek waar tijdens de oorlog flink is gevochten. De Grebbeberg was ook een korte maar wel steile klim. Zo'n 600 meter werd er geklommen met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. Maar dit was natuurlijk niets voor deze professionals. Boven aan de 'berg' kwamen de renners langs het Ouwehands Dierenpark.

In Rhenen staken ze de Rijnbrug over richting de Betuwe. Ze gingen op bezoek in Tiel, de stad van Flipje. Hier maakten ze een bocht om het centrum heen en staken de Waal over. Hier liep het parcours langs dorpen zoals Beneden-Leeuwen, Appeltern, bekend van de Tuinen van Appeltern, richting Batenburg en door naar de gemeente Heumen.

Hier zou ook na zo'n 135 kilometer op de teller, de grote finalesprint gaan beginnen. Voorbij Malden fietste de wielerploeg door de heuvelachtige bossen richting Groesbeek. Het peloton fietste over de bekende Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal. Daar beklommen de renners de Van Randwijckweg: een weg van 1 kilometer met een stijgingspercentage van 6,8%. Aan het eind werd de klim steeds steiler (10%).

Na deze top was het nog maar 35 kilometer doorfietsen naar de finish van de tweede etappe in Nijmegen. Het Keizerkarelplein in Nijmegen bereikten de renners al veel eerder, maar in de stad wachtten er nog twee circuitrondes. Deze twee rondes gingen via de Marialaan, over De Oversteek, de Graaf Allardsingel en de Generaal James Gavinweg waarbij ze iedere ronde twee maal de Waal overstaken.  Uiteindelijk eindigde het in een massasprint op de Oranjesingel.

▼ Lees meer

Nijmegen - Arnhem (189 km)

De derde etappe van de Giro d ‘Italia startte op zondag 8 mei 2016 vanaf de Grote Markt in Nijmegen. Via de historische binnenstad en brug De Oversteek bracht deze etappe de renners langs Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Daarna gingen zij via de Liemers door richting de Achterhoek. In de Achterhoek werd het in de plaatsen Borculo, Lochem en Zutphen vaart maken richting Arnhem. Het laatste stukje voor Arnhem was er wederom een klimsprint op de Posbank. De finish na in totaal 189 kilometer was in Arnhem op de Velperbuitensingel.

Na een start op de historische Grote Markt in Nijmegen fietste het peloton richting de brug De Oversteek. Hier staken ze de Waal over om via Bemmel, over de dijk in de buurt van Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg te koersen. Ze vervolgen de etappe richting het plaatsje Huissen en staken hier de rivier over naar de Liemers.

De renners fietsten via Westervoort door via Giesbeek naar Zelhem. Na een klein stukje Liemers, bereikte het peloton de Achterhoek. Via de uitgestrekte plattelandsgemeente Berkelland – bestaande uit Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo – keerden de renners terug richting Arnhem.

Via oude Hanzestad Zutphen gingen de wielrenners de IJssel over en maakten ze zich op voor een sprint richting Dieren en de klimsprint bij de Posbank. Een klim van 2,1 kilometer en een gemiddeld stijgingpercentage van 3%. Vlak onder de top was het steilste stuk van 10%. Eenmaal boven volgde een mooie afdaling via Velp richting Arnhem.

Het peloton bereikte uiteindelijk het groene Arnhem. Tijd om een bezoekje te brengen aan het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo hadden ze niet, maar ze kwamen wel door dit prachtige stukje van Arnhem. Vervolgens gingen ze richting het centrum van Arnhem, waar er langs Park Sonsbeek en het Nederlands Watermuseum werd gefietst. Voor de finish werden er wederom twee rondes door de stad gereden. Dit keer van een kleine 14 kilometer. Na deze rondes werd het sprinten op de Velperbuitensingel.

▼ Lees meer
Giro fietsroutes

Fietsroute Giro Arnhem en omgeving

Treed in de fietssporen van de wielrenners van de Giro d’ Italia. Van knooppunt 30 tot met knooppunt 81 fiets je een deel uit de derde etappe Nijmegen-Arnhem. Er is een mooie ronde van gemaakt waarbij, net zoals bij de Giro d’Italia, de rivieren een belangrijke rol spelen. Zo kom je met deze fietsroute langs de Rijn, Waal, Pannerdensch Kanaal en de IJssel. Sportiviteit en genieten gaan dus prima samen! Onderweg zin in wat lekkers? Stap dan nabij knooppunt 85 af bij Wijs, ambachtelijk ijs en wafels.

Start- en eindpunt:
Knooppunt 36, Velperplein Arnhem
Afstand: 48 km
Tussenstop: Wijs, ambachtelijk ijs en wafels
                     Dorpstraat 30a in Gendt


Bekijk de fietsroute Giro Arnhem en omgeving

Fietsroute Giro Arnhem en omgeving

Fietsroute Giro Rijk van Nijmegen

Wat is een etappe uit de Giro d’Italia zonder een goede klim erin. Bij deze
route fiets je van knooppunt tot en met knooppunt een deel uit de tweede etappe Arnhem-Nijmegen van de Giro Gelderland. In dit mooie bosrijke gebied kom je als eerste klim de Zevenheuvelenweg tegen. Verder zit de
Muur van Beek, welke minder pittig is dan de bekende Muur van Huy, als tweede klim in deze fietsroute. Kom na deze prachtige fietstocht tot rust in de thermen van Sanadome Hotel & Spa.

Start- en eindpunt:
Sanadome Hotel & Spa Nijmegen, Weg door Jonkerbos 90 in Nijmegen
Afstand: 48 km

Bekijk de fietsroute Giro Rijk van Nijmegen

Fietsroute Giro Rijk van Nijmegen

Fietsroute Giro di Berg en Dal

Deze route van 26 kilometer heeft alle hoogtepunten van deze Giro etappe
in zich: de Muur van Beek, de Zevenheuvelenweg, een stukje door
Duitsland en natuurlijk de gezellige doorkomstplaatsen Beek, Groesbeek
en Berg en Dal.

Start- en eindpunt:
Amusementspark Tivoli, Oude Kleefsebaan 116, Berg en Dal
Afstand: 26 km

Bekijk de fietsroute Giro di Berg en Dal

Fietsroute Giro di Berg en Dal

Giro d'Italia etappe Arnhem - Nijmegen

Deze knooppunten route is gebaseerd op de tweede Giro d'Italia etappe van Arnhem naar Nijmegen. De start van de route is in het centrum van Arnhem en brengt je door het landschap waar de renners van de Giro d'Italia ook hebben fietst. Tom Dumoulin was drager van de roze trui tijdens deze etappe! De finish van de etappe is in het centrum van Arnhem waar Tom Dumoulin de roze trui wist te behouden die hij tijdens de tijdrit van Apeldoorn had bemachtigd

De route is te vinden op de website van route.nl.

Start- en eindpunt:
Eusebiusbuitensingel, 6828HX Arnhem, Gelderland, Nederland
Afstand: 187 km

Etappe Arnhem Nijmegen