Herdenkingen Operatie Market Garden
Herdenkingen Market Garden 2017

Herdenkingen Operatie Market Garden

In diverse steden en dorpen in Gelderland wordt ieder aar stilgestaan bij de gebeurtenissen van meer dan zeventig jaar geleden. In en rond september vinden er diverse activiteiten en herdenkingen plaats waarin het herdenken van Operatie Market Garden centraal staat. Dit varieert van plaatselijke kransleggingen tot grote publieksevenementen als concerten en optochten.

Historische achtergrond Operatie Market Garden

Op 17 september 2017 is het 73 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Operatie Market-Garden vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen.

Evenementen rondom de herdenking van Operatie Market Garden

Bekijk onderstaand een greep uit het programma of bekijk de volledige kalender op herdenkingskalender.nl.

Operation Market Garden

Om dit doel te bereiken werden op 17 september bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem ongeveer 35.000 para’s gedropt. Deze eenheden hadden de taak de bruggen te veroveren en vast te houden tot dat ze werden afgelost door de grondtroepen die vanuit België naar het noorden optrokken. Ondanks een van de grootste luchtlandingsacties ooit – bij Arnhem, Groesbeek en Eindhoven – bleek de Duitse verdediging erg sterk.

Op 20 september lukte het de geallieerden om de brug bij Nijmegen te veroveren. De manschappen van de 82e staken in canvasbootjes onder zwaar vuur van de Duitsers de Waal over en wisten, met grote verliezen, de spoor- en verkeersbrug te veroveren. Deze Waaloversteek wordt nu door het Amerikaanse leger als een van hun meest heroïsche daden beschouwd. Maar tegen de tijd dat de brug in geallieerde handen was, waren er niet genoeg grondtroepen beschikbaar om meteen de aanval richting Arnhem in te zetten.

Op 25 september 1944 stokte Operation Market Garden tijdens de verwoestende slag om Arnhem, met veel slachtoffers en een stad in puin. Honderdduizenden burgers en soldaten leefden nog maanden in erbarmelijke omstandigheden, tot de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 een feit was. Meer weten? www.liberationroute.nl

Liberation Route Europe

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wil je meer weten over de bevrijding van Europa? De Liberation Route Europe volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in de jaren 1944-1945. De route loopt in Nederland onder meer door Noord-Brabant, de regio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe. Deze speelden in de bevrijdingsjaren een hoofdrol, onder meer tijdens Operation Market Garden. Via een spoor van grote veldkeien – zogenoemde luisterplekken – kan men hier verhalen beluisteren van ooggetuigen: soldaten en burgers. De Liberation Route Europe richt zich ook op de Europese uitrol van haar bevrijdingsroute – van Normandië tot Berlijn.

Meer informatie over Liberation Route Europe