Herdenkingen Operatie Market Garden
Herdenkingen Market Garden 2015

Herdenkingen Operatie Market Garden

In Arnhem en omgeving wordt ieder jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen van meer dan zeventig jaar geleden. In en rond september vinden er diverse activiteiten en herdenkingen plaats waarin het herdenken van Operatie Market Garden centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan de herdenking in de Berenkuil, de Rabo Bridge to Bridge of de Bridge to Liberation Experience.

Operation Market Garden
Op 17 september 2017 is het 73 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Operatie Market-Garden vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen.

Om dit doel te bereiken werden op 17 september bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem ongeveer 35.000 para’s gedropt. Deze eenheden hadden de taak de bruggen te veroveren en vast te houden tot dat ze werden afgelost door de grondtroepen die vanuit België naar het noorden optrokken. Ondanks een van de grootste luchtlandingsacties ooit – bij Arnhem, Groesbeek en Eindhoven – bleek de Duitse verdediging erg sterk. Nijmegen werd op 20 september bevrijd, maar bleef in de frontlinie liggen. Op 25 september 1944 stokte Operation Market Garden tijdens de verwoestende slag om Arnhem, met veel slachtoffers en een stad in puin. Honderdduizenden burgers en soldaten leefden nog maanden in erbarmelijke omstandigheden, tot de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 een feit was.
Meer weten? www.liberationroute.nl

Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem was de veldslag die van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. De Tweede Wereldoorlog woedde van 1939 tot 1945. Net als bijna geheel Europa, werd ook Nederland bezet door Nazi-Duitsland.

De Britse 1st Airborne Division had als taak de verkeersbrug in Arnhem te bezetten. Een ambitieus plan, dat mislukte. De Division landde op 17 en 18 september ten westen van de stad, waarvan slechts een kleine groep parachutisten de noordelijke oprit van de Rijnbrug wist te bezetten. Op 21 september heroverden de Duitsers na dagen van hevige gevechten de Rijnbrug. De Airborne divisie trok zich terug naar Oosterbeek. De 1
e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade was dezelfde dag geland bij Driel. Een deel van hen slaagde erin de Rijn over te steken om de Britse Airbornes te versterken. De overigen groeven zich in bij Driel. Op 25 september moest  de 1e Airborne divisie zich uiteindelijk over de Rijn terugtrekken. Ongeveer 2.400 van de 11.000 mannen die eerder geland waren wisten te ontkomen naar de zuidelijke Rijnoever. Operatie Market Garden was mislukt. Wel waren Nijmegen en omgeving, een deel van de Betuwe en een strook in Brabant bevrijd. Vanuit dit gebied werd in oktober en november het overgrote deel van Brabant en Limburg bevrijd. Bovendien werd het bevrijde Rijk van Nijmegen in het voorjaar van 1945 de springplank voor de uiteindelijke bevrijding in het voorjaar van 1945.

Liberation Route Europe

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wil je meer weten over de bevrijding van Europa? De Liberation Route Europe volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in de jaren 1944-1945. De route loopt in Nederland onder meer door Noord-Brabant, de regio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe. Deze speelden in de bevrijdingsjaren een hoofdrol, onder meer tijdens Operation Market Garden. Via een spoor van grote veldkeien – zogenoemde luisterplekken – kan men hier verhalen beluisteren van ooggetuigen: soldaten en burgers. De Liberation Route Europe richt zich ook op de Europese uitrol van haar bevrijdingsroute – van Normandië tot Berlijn. Er is tevens een speciale app te downloaden in de Google Play Store en App Store.

Hotels in Arnhem

Hotelsarnhem.nl

Boek een hotel in Arnhem

Boek een hotel voor een weekendje in Arnhem en je hebt pas echt de tijd om de stad te leren kennen. Arnhem is als stad beroemd vanwege 'De slag om Arnhem'. In de maand september vinden er diverse herdenkingen rondom Operatie Market Garden plaats. Ga je bijvoorbeeld naar de Bridge to Liberation Experience en zoek je nog een leuke plek om te overnachten? Kijk dan eens op hotelsarnhem.nl voor een geschikt hotel.