Welkom in de Gelderse streken!

Beleef dit najaar het verhaal van Gelderland

In het najaar wordt ‘Het Verhaal van Gelderland’ verteld. Met het thema ‘zien, ruiken, horen, proeven en beleven’ staat er iedere week een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. Van de prehistorie tot de 20e eeuw. Er zijn programma’s op tv en op zestien zaterdagen zijn er bijzondere Gelredagen, met live radio. 

‘Ridders van Gelre’
Omroep Gelderland zendt vanaf 31 augustus op zestien achtereenvolgende maandagen het programma ‘Ridders van Gelre’ uit. In dit programma belichten presentatoren René Arendsen en Bas Steman telkens een andere historische periode uit de Gelderse geschiedenis. Met leuke interviews en beelden die met elkaar het verhaal van die periode vertellen.

Zestien Gelredagen
Iedere week is er een historisch programma op een plek die past bij de periode die die week centraal staat in de serie. De ene keer is het programma op de Veluwe, dan in het Rivierenland, de volgende keer in de Achterhoek of in de regio Arnhem Nijmegen.

Iedereen is dan welkom op een bijzondere plek, die ofwel niet altijd open is voor bezoek of er is een speciaal programma met acteurs die die periode tot leven laten komen. Vaak zijn er demonstraties en zijn er experts die alles weten te vertellen uit die periode van onze geschiedenis.

Het totale programma en de locaties van alle zestien zaterdagen is vanaf begin september vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl.

Media

PROGRAMMA

Programma Gelredagen

Gelredag: Landgoed Schovenhorst Putten
zaterdag 21 november - 10.00 - 13.00 uur
Garderenseweg 93, Putten
Schovenhorst is een landgoed in het buitengebied van Putten. Rond 1850 zijn hier de eerste experimenten met bosbouw op de Veluwe begonnen. De bostoren is tijdens de Gelredag gratis te beklimmen. Bovendien worden er rondleidingen gegeven door deskundige gidsen. Ook voor kinderen is Schovenhorst een paradijs. In het speelbos kunnen zij klimmen en klauteren. Er is een bostheater, een grote zandbak, er zijn klauternetten en omgevallen bomen en stronken om hutten mee te bouwen. Kinderen zijn de baas op dit deel van het landgoed dat speciaal voor hen is ingericht. Terwijl zij zich hier helemaal uitleven kunnen ouders, grootouders en begeleiders het geheel aanschouwen vanaf de zitjes bij de picknickplek. Het speelbos is vrij toegankelijk.

Gelredag: Veluwsche stoomtrein Beekbergen
zaterdag 28 november - 10.00 - 13.00 uur
Dorpsstraat 140, Beekbergen
Het publiek is welkom voor een extra openstelling van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, ook het museumdepot is deze dag geopend. De stoomtrein vertrekt om 11.00 uur vanaf het station Lieren-Beekbergen en keert rond 12.30 uur op dat station terug. Deze rit is gratis. Maar let op: vol = vol. Deze dag is er bovendien om 13.30 uur een speciale rit van de stoomtrein: de sinterklaas-pepernoten-express. Deze rit is níet gratis! Sinterklaas neemt voor ieder kind naast de vele pepernoten ook nog een verrassing mee uit Spanje. En de Zwarte Pieten zullen tijdens de rit van Beekbergen naar Dieren niet stilzitten! De aanvangstijd is op zaterdag 28 november rond 13:30 uur op het Museumstation Beekbergen. De stoomtrein zal rond 14:00 daadwerkelijk gaan vertrekken. Reserveren via www.veluwschestoomtrein.nl. Meer info ook op (055) 506 1989

Gelredag: Nederlands Openluchtmuseum Arnhem
zaterdag 5 december - 10.00 - 13.00 uur
Hoeferlaan 4, Arnhem
De winteropenstelling van het Nederlands Openluchtmuseum begint vandaag. Uiteraard is Sinterklaas ook aanwezig.

Gelredag: Achterhoeks Museum 1940-45 Hengelo
zaterdag 12 december - 10.00 - 13.00 uur
Marktstraat 6, Hengelo Gld
Achterhoeks Museum 1940 - 1945 is in december voor het laatst toegankelijk. We organiseren een afscheidsochtend voor iedereen die de collectie nog één keer in Achterhoek. Op 20 december sluit het museum de deuren en verhuist de collectie naar het Brabantse Overloon.

Gelredag: Heerlijkheid Borculo 400 jaar
zaterdag 19 december - 10.00 - 13.00 uur
Joriskerk, Muraltplein, Borculo
Verjaardag van Heerlijkheid Borculo 400 jaar in Gelderland. Dit weekend is het precies vierhonderd jaar geleden dat Borculo en omgeving, ongeveer de huidige gemeente Berkelland, bij Gelderland werd gevoegd. De officiële akte is van 20 december 1615. In de Joriskerk midden in Borculo is een eenmalige tentoonstelling over de Heerlijkheid Borculo. Het middelpunt was vroeger het kasteel van Borculo. Daar zijn alleen de kelders nog van over. Deze zijn deze ochtend ook gratis toegankelijk.