Macht & Pracht

Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s‑Heerenberg in  de Achterhoek krijgt een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door de oude vestingwal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. In 1912 kocht de mecenas J.H. van Heek het kasteel en richtte het in met een laat­middeleeuwse kunstcollectie, die uniek is in Nederland.

In de collectie bevinden zich indrukwekkende kunstwerken: vroeg-Italiaanse schilderijen, middeleeuwse handschriften en Noord-Europese kunst uit de 15de en 16e eeuw.

In de middeleeuwse verdedigingstoren zijn een wapenkamer en een muntenverzameling. Boven op de toren kan men genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours.

Kinderen kunnen zich verkleden en tot ridder laten slaan of hofdame worden. Er is ook mogelijkheid om te trouwen en te feesten.

In de directe omgeving van het kasteel bevinden zich het 15e-eeuwse Parkbos ‘de Plantage’ met fraai aangelegde tuinen, die tot een van de oudste in Nederland behoren.

De oorspronkelijke verdedigingstorens op de voorburcht zijn omgebouwd tot luxueuze suites met moderne voorzieningen. Een unieke plek om te overnachten.

Voor meer informatie: www.huisbergh.nl