Macht & Pracht

Kasteel Middachten

Kasteel
Middachten wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1190. Strategisch gelegen tussen de hoge Veluwezoom en het lage moerassige land in een lus van de IJssel. Hoewel het kasteel dateert uit de vroege Middeleeuwen is het huidige huis aan het eind van de 17e eeuw tot stand gekomen. Middachten is een uniek zogenaamd werkend landgoed. Het bestaat niet alleen uit het kasteel met park en tuinen, maar ook uit bossen, boerderijen en agrarische gronden.
Middachten is in familiebezit en mede daardoor is de inrichting en de inboedel van het kasteel nog geheel oorspronkelijk. Het beheer van het landgoed is in handen van de 25e heer van Middachten.

Bed & Breakfast
Boven het koetshuis vindt u drie stijlvol ingerichte tweepersoonskamers met elk hun eigen karakter. Alle kamers kijken uit over het voorplein van het kasteel. Ontbijt wordt u geserveerd met een fraai uitzicht op de tuinen.

Tuinen
De tuinen van Kasteel Middachten zijn uniek. Kort nadat het kasteel in 1697 afgebouwd was, is er rondom een formele baroktuin aangelegd. In de tweede helft van de 18de eeuw maakten de formele buxusparterres plaats voor de glooiende heuvels en kronkelende paden van de in zwang geraakte Engelse landschapsstijl. Rond 1900 ontstond de bestaande landschapstuin van de hand van de beroemde tuinarchitect Hugo Poortman. Hij bracht elementen terug van de oorspronkelijke vroegere baroktuin maar handhaafde ook imposante landschapselementen in zijn ‘neo’ baroktuin. In de tuin bevindt zich de Oranjerie waar u koffie/thee of fris kunt gebruiken tijdens opstellingstijden van de tuin.