Macht & Pracht

Paleis Het Loo

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat overal is terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. Tijdens de Franse Revolutie woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Vanwege zijn watervrees liet hij alle fonteinen en waterpartijen dichtgooien. Later zijn de tuinen weer teruggebracht naar het ontwerp van Willem & Mary, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

De tuinen van Paleis Het Loo mogen zich rekenen tot de mooiste van Europa!

OPENINGSTIJDEN
Van april t/m september elke dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Stallenplein ook geopend drie weken rondom Kerst.
Maandag gesloten, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten. Tijdens schoolvakanties ook open op maandag, zie paleishetloo.nl voor de actuele openingstijden.

Van april t/m september geeft een entreebewijs toegang tot de tuinen, stallen en de Oranje-wandeling. Rondom Kerst vinden alle activiteiten plaats op het Stallenplein.

PRIJZEN
Volwassenen € 7,50
Volwassenen online € 7,00
4 t/m 12 jaar € 2,50
CJP € 5,00
Gezinskaart* € 20,00
* 2 volw + max. 4 kinderen t/m 12 jaar

Gedurende het jaar zijn er meerdere tentoonstellingen en evenementen. Plan uw bezoek aan de hand van de agenda op paleishetloo.nl.

RONDLEIDINGEN
Hoort u graag leuke achtergrondverhalen en interessante weetjes? Dan is een rondleiding in de tuinen door een ervaren gids een aanrader. Reserveren voor een individuele dagrondleiding is niet nodig. Een groepsrondleiding in het Nederlands, Engels, Duits of Frans graag tijdig reserveren. Niet mogelijk voor rolstoelgebruikers.

DRANKJE & HAPJE?
Paleis Het Loo heeft sfeervolle restaurants. Afhankelijk van de drukte en het seizoen zijn de verschillende locaties geopend. De restaurants bieden een grote diversiteit met elk seizoen een toepasselijke menukaart. Van brunch tot high tea, van taartjes tot salades.

HIGH TEA
Op Paleis Het Loo wordt een vorstelijke high tea geserveerd. Er is ook een aangepaste high tea speciaal voor kinderen! Ontdek op paleishetloo.nl welke hartige en zoetige lekkernijen u allemaal kunt proeven en reserveer direct een tafeltje.

PICKNICKEN
Wat is er fijner dan met mooi weer picknicken in de tuinen van Paleis Het Loo? We vullen de picknickmand met diverse lekkernijen en er is ook een variant voor kinderen. Reserveer via paleishetloo.nl/restaurants en kom picknicken op een wel heel unieke locatie!

BEZOEKERS MET EEN BEPERKING
Bezoeker met een rolstoel kunnen de tuinen bereiken via de pendeldienst. Via deze route is ook de Oranje-wandeling toegankelijk.

DAGJE UIT MET KINDEREN
Voor kinderen is Paleis Het Loo een origineel dagje speuren en spelen. In het Kinder-atelier komen ze van alles te weten over het werk van de koetsier, chauffeur, tuinvrouw en architect. En het leuke is: ze kunnen zelf meehelpen. En er is meer: van een speurtocht en kleurplaten tot een waar Speelpaleis!
Voor alle kinderactiviteiten: https://www.paleishetloo.nl/bezoek/kinderen/

ROUTE
Bezoekadres: hoofdingang via Amersfoortseweg (parkeerplaats).
Navigatie-adres: Apeldoorn, 7313 AA

OVERIGE INFORMATIE
Bezoekduur: een volledig bezoek duurt circa 2 uur.
Parkeren: € 2,50 per uur (met een maximumtarief van € 7,00).
Touringcars parkeren gratis.
Meer informatie op paleishetloo.nl