Nieuw Licht

Het Indisch impressionisme van Bleckmann

Schilder Wilhelm Bleckmann (1853-1942) was een vernieuwer. Hij bracht als eerste het impressionisme naar Nederlands-Indië. Dit blijkt uit de overzichtstentoonstelling ‘Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann’ in Museum Bronbeek van 31 maart t/m 10 september 2017.

Voor het eerst in ruim 45 jaar is een groot deel van Bleckmanns oeuvre bijeen en in gerestaureerde staat te zien. Bijna 50 Indische landschappen, stadsgezichten en portretten tonen zijn ontwikkeling als schilder. De expositie is - 75 jaar na Bleckmanns overlijden -samengesteld door gastcurator Gianni Orsini. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie van zijn hand.

Museum Bronbeek bezit de grootste collectie (64) Bleckmanns ter wereld. Daarnaast is maar een gering aantal van zijn Indische werken in bezit van particuliere verzamelaars en het Nationaal Museum van Wereldculturen.

 

Museum Bronbeek

Over Museum Bronbeek

Het koloniale museum van Nederland vertelt u de geschiedenis van Nederlands-Indië. Het museum ontstond in het tehuis voor veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Dit werd in 1863 geopend op het landgoed Bronbeek, dat koning Willem III voor dit doel aan de Staat had geschonken. In de vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië‘ ontdekt u hoe de Nederlanders vanaf eind 16de eeuw hun invloed in de Oost bevochten, gebruikten en weer verloren. Veel aandacht is er voor Wereldoorlog II en zijn gevolgen. Uniformen en wapens, audio, historische films en foto’s geven u een rijk beeld. De vele persoonlijke verhalen brengen de gebeurtenissen dichtbij. Tijdelijke exposities geven aanvulling en verdieping. Vraag een rondleiding aan en geniet na met een Indische maaltijd in ons restaurant ‘Kumpulan’.