• Ga op ontdekkingsreis door het verleden!

    Ga op ontdekkingsreis door het verleden!
Airborne Museum

Airborne Museum 'Hartenstein'

Het bezoek aan het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Villa Hartenstein (Oosterbeek) blijft je lang bij, misschien wel je hele leven. Het museum toont in beeld en woord stapsgewijs de negen dagen die de Slag om Arnhem duurde.

Tijdens de Slag om Arnhem was Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers die doodsangst doorstonden.

Vergaap je aan authentiek oorlogsmateriaal dat in veel gevallen afkomstig is van het slagveld zelf. Via de Tom en Katja-familieroute ontdekken kinderen met behulp van echte speurneusgadgets wat er in september 1944 allemaal is gebeurd in Villa Hartenstein.

De Airborne Experience in de kelder van het museum laat een onuitwisbare indruk achter. In het donker zie je de vliegtuigen en jeeps op het slagveld, loop je tussen de soldaten, hoor je de schoten… Spannend!

Meer informatie over Airborne Museum "Hartenstein'

Media

Tentoonstelling De Rode Baret

Media

De Rode Baret

Dit jaar bestaat de Luchtmobiele Brigade 25 jaar en de rode baret 75 jaar. Reden om een tentoonstelling te maken over de geschiedenis van hét symbool van de luchtlandingstroepen: de rode baret.
 
75 jaar rode baret
Het Britse leger voerde in 1942 voor het eerst de rode baret in. De rode baret groeide daarna uit tot internationaal symbool van de luchtlandingstroepen. Twee jaar eerder - in 1940 - vroeg Winston Churchill om 5000 parachutisten voor het Britse leger, nadat hij had gezien welke successen de Duitse luchtlandingstroepen dat jaar hadden geboekt tijdens hun West-Europese veldtocht. In 1941 werd daarom de 1st Parachute Brigade opgericht die later onderdeel zou worden van de nieuwe 1st Airborne Division. Tot de divisie behoorde ook een brigade die per zweefvliegtuig werd vervoerd. Door diverse acties steeg de status van de rode baret en groeide uit tot symbool van vastberadenheid.

11 Luchtmobiele Brigade
Na de val van de muur waren de machtsverhoudingen in de wereld ernstig gewijzigd, waardoor de doelstellingen van de krijgsmacht veranderden naar meer expeditionaire mogelijkheden. Er ontstond behoefte aan zeer snel inzetbare eenheden die over grote afstand zelfstandig kunnen opereren. Daarom werd 11 Luchtmobiele Brigade op 1 mei 1992 opgericht. De nieuwe brigade werd in de afgelopen 25 jaar veelvuldig ingezet tijdens missies in internationaal verband.

Novelle tentoonstelling De Rode Baret
De nieuwe novelle tentoonstelling verbindt het 25-jarig bestaan van 11 Luchtmobiele Brigade met het 75-jarig bestaan van de rode baret. In de tentoonstelling komen bezoekers van alles te weten over de geschiedenis van dit symbool van vastberadenheid en kunnen ze luisteren naar persoonlijke verhalen van militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Wat moet je kunnen om de rode baret te mogen dragen en wat betekent dit voor militairen? Militairen en veteranen vertellen in een portretserie met waargebeurde verhalen over de spannendste en meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van de brigade. De presentatie bevat tevens een metershoge wereldkaart met daarop alle missies waarbij de brigade betrokken was en de wapens en voertuigen die werden ingezet.

De novelle tentoonstelling ‘De Rode Baret’ is van 1 september 2017 tot en met 11 maart 2018 te zien in de kleine novelle zaal van het Airborne Museum. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Familie route

‘Tom en Katja in het Airborne Museum’ Familie route voor jong en oud!

Met de Tom en Katja familieroute kunnen families (kinderen met ouders, opa’s en oma’s en andere begeleiders) gezamenlijk aan de slag in het Airborne Museum. Er is veel ruimte voor interactie en teamwerk en alle familieleden worden betrokken en krijgen een rol.

De familie volgt de speciale Tom&Katja routepijlen door het museum. Hun opdracht is uit te vinden wat er in september 1944 allemaal gebeurd is in het gebouw, de villa Hartenstein. Hiervoor bekijken ze de foto’s, teksten en objecten, luisteren ze naar de verhalen van ooggetuigen en spelen verschillende games. Ze maken gebruik van een aantal spannende onderzoeksgadgets waaronder een vergrootglas en een zaklampje voor in de Experience. De route eindigt met een eindspel door de Experience waarin alles wat ontdekt is in het museum weer ontdekt kan worden.

Media

Experience

Media

Airborne Experience

In de ondergrondse Experience ervaar je de oorlog in al z'n hevigheid. Hier voel je de impact van het geweld op jonge jongens die vertwijfeld vechten voor hun leven. Je loopt in de voetsporen van een Britse parachutist, krijgt een briefing over de missie, stapt in de romp van een zweefvliegtuig en door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland.

Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. Je dwaalt door een imposant oorlogsdecor met metershoge, authentieke filmbeelden. Knap nagebouwde huizen met onheilspellende licht/donker effecten. Het geluid van de verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, angstige onderduikers. Je komt vlakbij de Arnhemse brug en je volgt het terugtrekken naar de beklemmende perimeter rondom hotel Hartenstein. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn.

De Airborne Experience: een intense ervaring.

Informatiecentrum

Airborne at the Bridge

Vanaf 31 maart is Airborne at the Bridge geopend voor publiek. Deze locatie is een museale dependance van het Airborne Museum en vervangt het voormalige informatiecentrum Slag om Arnhem.

Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

Openingstijden
Airborne at the Bridge is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten) en is gelegen aan de Rijnkade 150.

Meer informatie over Airborne at the Bridge

Media