Welkom

Van Mondriaan tot Dutch design

Van Mondriaan tot zigzagstoel. Van rood, blauw, geel tot Rietveldpaviljoen. De hele wereld kent de kunstwerken en ontwerpen van De Stijl. Deze kunststroming werd opgericht door Van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design. De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld.

In 2017 is De Stijl 100 jaar oud. Alle reden om groots te vieren dat de  iconen van vernieuwing van toen na 100 jaar nog springlevend zijn. Nederland viert in 2017 honderd jaar voorhoede van de internationale kunst, 100 jaar vernieuwing in kunst, architectuur en design. Gedurende het hele jaar vinden tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats op verschillende locaties in Nederland.

In Gelderland kom je op veel plekken in aanraking met De Stijl en de kunst die de beweging heeft voortgebracht. De verschillende Gelderse musea bieden in het Stijljaar een mooi programma met werk van kunstenaars gelieerd aan de Stijl.

Media

Museum Villa Mondriaan

Foto's

Figuratie in Stijl

3 maart 2017 - 24 september 2017

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder andere Piet Mondriaan en Vilmos Huszár hun hele leven naast abstracte voorstellingen òòk realistische kunst maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.

Kröller-Müller Museum

Arp: The Poetry of Forms

Kröller-Müller Museum
20 mei 2017 - 17 september 2017

Een tentoonstelling over één van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde: Jean (Hans) Arp (1886-1966). Arp: The Poetry of Forms toont het werk van Arp in de volle breedte: sculpturen, reliëfs en werken op papier, poëzie, geschriften en publicaties. Hij publiceerde in de jaren 1925-1927 verschillende van zijn gedichten in het tijdschrift De Stijl. Theo van Doesburg noemde Arp in 1928 zelfs een van de ´principiële medewerkers aan De Stijl´. Arp: The Poetry of Forms is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Arp in Nederland en Groot-Brittannië sinds 1961.

De tentoonstelling bevat werken uit Arps hele carrière, maar de nadruk ligt op de jaren 1920-1935, als hij van zijn houten reliëfs en zogenoemde 'stabiles' (vrijstaande platte sculpturen) overgaat naar pure abstracte beelden, die hij 'concrétions' (belichamingen) noemt, omdat ze als reële objecten in de ruimte staan.

 

Foto's

Kröller-Müller Museum

Foto's

De mecenas en de ‘verversbaas’

Kröller-Müller Museum
14 oktober 2017 - 2 april 2018


Deze tentoonstelling gaat over de complexe relatie tussen de kunstenaar Bart van der Leck en de oprichtster van het museum Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot Helene zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Ook maakt Van der Leck in opdracht van firma Wm H. Müller & Co, waar Anton Kröller directeur is, een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor, affiches voor de Batavierlijn, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het jachthuis Sint Hubertus. Het museum stelt de tentoonstelling samen uit de imposante verzameling werken van Bart van der Leck: 42 schilderijen en 400 tekeningen. 

 

Stadsmuseum Harderwijk

Huszár van de Stijl

20 mei 2017 - 7 januari 2018

Het Stadsmuseum Harderwijk organiseert een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van de medeoprichters van kunstbeweging De Stijl. Vanaf de jaren dertig tot zijn dood woonde en werkte hij in het bij Harderwijk gelegen dorp Hierden. Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen is kunsthistoricus en Vilmos Huszár-deskundige. Hij verleent zijn medewerking bij het samenstellen van de tentoonstelling als gastconservator.

 

Foto's

Nederlands Openluchtmuseum

Foto's

De Stijl als onderdeel van de Nederlandse Canon

september 2017

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem opent in september 2017 de tentoonstelling De Canon van Nederland. De bezoeker van het museum wordt vanaf dat moment meegenomen op reis door de belangrijkste tijdvakken van onze historie. In het museum staat een origineel Rietveld-vakantiehuisje. Als een voyeur kijk je door een verrekijker naar het leven van een gezin dat hier een weekje vakantie viert. Rietveld ontwierp niet alleen het huisje, maar ook het interieur. De meubelen behoren tot de in 1934 ontworpen kratmeubelserie. In deze crisistijd wilde Rietveld goedkope, eenvoudig in elkaar te zetten meubels maken, die met de machine vervaardigd konden worden. 

 

CODA

ADO speelgoed en De Stijl

15 januari t/m 28 mei 2017

Voor liefhebbers van design, speelgoedverzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de bijzondere collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen werd door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de lokale Apeldoornse geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst, zoals ingegeven door de leden van De Stijl.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het in november verschenen boek over het ADO speelgoed in de collectie van CODA Apeldoorn. Het boek besteedt aandacht aan het Sanatorium Berg en Bosch waar het houten ADO speelgoed werd gemaakt en de sociaal-maatschappelijke en kunstzinnige context waarin het speelgoed kon ontstaan. In het kader van het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl schenkt CODA in deze presentatie specifiek aandacht aan de invloed van De Stijl op het ADO speelgoed.

 

Foto's

Fashion + Design Festival Arnhem

Foto's

Fashion + Design Festival Arnhem

1 juni 2017 - 2 juli 2017

Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) is hét zomerse stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten.Een maand lang viert Arnhem haar creativiteit met exposities, evenementen, shows, voorstellingen, lezingen en workshops.

Design en mode zijn sterk verbonden aan alle culturele uitingen die tijdens het festival plaatsvinden in de Gelderse hoofdstad. Dit komt tot uiting gedurende alle verschillende evenementen tijdens FDFA; met een bundeling van bestaande evenementen, nieuwe initiatieven, exposities, lezingen, workshops, voorstellingen en nog veel meer laat Arnhem zien dat de stad overvloeit van mode tot Dutch Design. 

 

Rozet

Foto's

Rozet - De Stijl

09 feb 2017 - 14 mei 2017

Het Erfgoedcentrum toont een stukje geschiedenis van De Stijl. Er zijn een aantal boeken en tijdschriften te zien uit deze periode, waaronder het tijdschrift De Stijl. Dit maandblad dat in 1917 werd opgericht door kunstenaar Theo van Doesburg, vormde de aanzet tot de gelijknamige kunstbeweging. Ook het kunsttijdschrift Wendingen is te zien. Dit tijdschrift verscheen in dezelfde periode en publiceerde vooral over de architectuur. Van architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) is een bouwpakketje voor de rood-blauwe leunstoel te zien. Dit pakketje werd in 1983 uitgegeven door Peter Koopmans. Deze rood-blauwe leunstoel werd het icoon van de kunststroming De Stijl. Ook is een replica van Rietvelds Bolderkar te zien, met het bijbehorende boekje waarin zich de bouwtekeningen bevinden. Tussen boeken van onder andere Theo van Doesburg en architect J.J.P. Oud staan twee cactuspotten van glasontwerper Andries Copier. Hij ontwierp ze in 1928 voor Glasfabriek Leerdam in de herkenbare strakke vormgeving en primaire kleuren van De Stijl. De potten zijn ontworpen als bloempot, maar vanwege de populariteit van cactussen en vetplanten in de jaren 20 werden ze bekend als cactuspot. 

Naast de tentoonstelling zijn er workshops, lezingen en rondleidingen. Speciaal voor kinderen is er vanaf de voorjaarsvakantie een speurtocht over Mondriaan door heel Rozet.