Drie opvallende kastelen in de regio Arnhem Nijmegen

Gwendolyne 30 november 2015

De provincie Gelderland kent een rijke historie. Wij nemen je mee terug naar de Middeleeuwen, de tijd waarin de grote lokale machthebbers burchten en later kastelen laten bouwen, de graafschap en later Hertogdom Gelre ontstaat en de tijd waarin handel en ambacht in opkomst waren. Steden zoals Arnhem en Nijmegen werden de basis voor een stedelijke samenleving zoals wij deze nu nog kennen. In deze regio zijn ook nu nog opvallende kastelen te vinden, met ieder hun eigen verhalen. Wij lichten er drie voor je uit die zeker een bezoek waard zijn: Kasteel Doorwerth, Kasteel Hernen en Kasteel Doornenburg.

De Middeleeuwen

In geen enkele andere provincie vind je zo veel sporen terug van de Middeleeuwen, dan in Gelderland. Over zowel de vroege als late Middeleeuwen kun je in hier veel te weten komen. Dicht in de buurt van de twee grote steden, Arnhem en Nijmegen vind je vele middeleeuwse overblijfselen. Dit in de vorm van Historische Kelders, het historische stadscentrum van Nijmegen, en natuurlijk de vele kastelen die je in de regio tegenkomt. Dat er in de buurt van Arnhem en Nijmegen veel kastelen staan is simpel te verklaren, want in Gelderland vind je de meeste kastelen van Nederland!

De Middeleeuwen komen op gang…

In de regio Arnhem Nijmegen komen de Middeleeuwen in de achtste eeuw echt op gang. De lokale machthebbers leggen hun versterkingen aan en heersen vanuit hun van hout en zand gemaakte burchten, ook wel ringwalburgen of motteburchten genoemd. Dit zijn de primitieve voorgangers van het Middeleeuwse kasteel.

In de loop van de twaalfde en dertiende eeuw ontstaat het Hertogdom Gelre. Een gebied vanaf Zutphen tot aan Roermond. Bij de belangrijke onderhandelingen in de geschiedenis, waren het de vier grootste steden (Nijmegen, Zutphen, Roermond en Arnhem) in Hertogdom Gelre, die het voortouw namen.

Door de opkomst van deze steden veranderde de maatschappij snel. Veel steden werden gevestigd aan de rivieren zoals de Rijn, Maas en IJssel. Er ontstonden nieuwe bevolkingsgroepen zoals handelaren en vrije burgers. De Gelderse handelslieden profiteerden van deze gunstige ligging en zij vervoerden allerlei goederen. Terwijl in de stad handel werd gedreven bouwden de rijken en machtige inwoners grandioze landhuizen en kastelen op het platteland. Kasteel Doornenburg, Doorwerth en Hernen zijn hier indrukwekkende voorbeelden van.

Kasteel Doorwerth

Een van deze grandioze kastelen in de buurt van Arnhem is Kasteel Doorwerth. In 1260 werd deze burcht voor het eerst vermeld op de kaart. Kasteel Doorwerth is op een strategische plek gebouwd. Goed verdedigbaar op een uiterwaard aan de Rijn én aan de oude hoofdweg van Arnhem naar Utrecht. Dit was een perfecte plek om tol te heffen. Kasteel Doorwerth is een mooi voorbeeld van een waterburcht, waarbij de dikke buitenmuren samen met het water er om heen voor bescherming zorgen. Tijdens de Middeleeuwen, maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kasteel bijna compleet verwoest. Het heeft zo’n 37 jaar geduurd om het kasteel te herbouwen. Sinds 1983 is het kasteel weer in zijn Middeleeuwse glorie te bewonderen. Benieuwd naar de geschiedenis van Kasteel Doorwerth? Kijk op spannendegeschiedenis.nl of breng een keer een bezoekje aan het kasteel!

Een bezoek aan Kasteel Doorwerth

Wanneer je een dag naar Kasteel Doorwerth gaat, loop je binnen in een stoer, middeleeuws kasteel. Je leert en bekijkt hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Niet alleen het kasteel zelf is leuk om te bezoeken. In het kasteel bevinden zich drie musea waaronder Museum Veluwezoom. In dit museum vind je wisselende tentoonstellingen met schilderijen van schilders van de Oosterbeekse school en Pictura Veluvensis. Daarnaast is er een kasteelwinkel waar je mooie streekproducten en souvenirs kunt vinden. Iedere laatste zondag van de maand kun je de vroegere bewoners van het kasteel ontmoeten. In het kasteel maak je kennis met Charlotte Sophie Bentinck of één van haar kamermeisjes of tref je de keukenmeiden, Baron van Brakel of de eerste heer van Doorenweerd aan. Op deze manier beleef je echt hoe er vroeger werd geleefd in Kasteel Doorwerth.

Actief in de omgeving van Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn, dichtbij Arnhem. Een gebied met aan de ene kant de rivier en uiterwaarden en aan de andere kant een bosrijk gebied met kleine heuvels en uitgestrekte heide. Je kunt natuurlijk een wandeling rondom het kasteel maken, maar ook de omgeving leent zich perfect voor een goede wandeling. Bij de Boersberg, vlak bij het kasteel, is een uitkijktoren geplaatst, maar ook vanaf het beroemde Duno plateau heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Naast een mooie wandeling is de omgeving ook zeer geschikt voor een mooie fietstocht. Er lopen goede fietspaden door de bossen en heide. De omgeving is ook in trek bij mountainbikers en wielrenners.

Kasteel Doorwerth

Een hapje eten bij Kasteel Doorwerth

Wanneer je trek begint te krijgen dan kan je een hapje en drankje bestellen bij Kasteelcafé De Zalmen. Al jaren een unieke horecagelegenheid bij Kasteel Doorwerth. Het is hier de bedoeling dat je je drankjes bij de bar haalt en hier direct je broodje bestelt. Je krijgt een kasteeltje met een nummer mee en zoekt je plekje uit. De kok maakt je bestelling klaar en de gerechten worden bij je aan tafel geserveerd!

TIP: Kerst- en Wildfair bij Kasteel Doorwerth

13 December 2015 is kasteel Doorwerth het decor van een gezellige Kerst- en Wildfair met diverse culinaire lekkernijen, lifestyle producten, wijnen, mode, sieraden en nog veel meer. Op deze unieke locatie komen mensen uit het hele land bijeen, voor alles op het gebied van lifestyle en food. Bezoekers worden geïnspireerd en verwend met allerhande culinaire lekkernijen en wijnen. En er is van alles te ontdekken op het gebied van mode, sieraden, kunst en wonen. Naast al dit lekkers en leuks wordt er ook gezorgd voor verrassende optredens en worden er voor de kinderen verschillende activiteiten georganiseerd. Meer weten? Kijk op kerst-wildfair.nl

Kasteel Doorwerth is goed bereikbaar via de A50 en de A12. Parkeren is gratis. Doorwerth is per bus te bereiken vanaf station Arnhem. Vanaf de bushalte is het zo’n 15 minuten lopen naar het kasteel.

Kasteel Doornenburg

In het Rijk van Nijmegen, in het plaatsje Doornenburg, vind je het gelijknamige Kasteel Doornenburg.  Dit kasteel is ontstaan op de plek van een versterkt huis uit de negende eeuw. Pas in de dertiende eeuw is het uitgebreid tot een kasteel. Net zoals bij andere kastelen in de regio is er in de jaren die volgden, het één en ander verbouwd aan Kasteel Doornenburg. In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel Doornenburg het stoere uiterlijk zoals wij deze nu ook kennen.

Door de jaren heen raakte het kasteel in verval. Tot er in 1936 de textielindustrieel J.H. van Heek in kwam wonen. Hij restaureerde Kasteel Doornenburg tot in de puntjes en in 1941 was dit klaar. De restauratie was zo goed geslaagd, dat ook in het zelfde jaar de Duitsers besloten om er een hoofdkwartier in te richten. Tijdens de bevrijding van Nederland werd een aantal jaren later in 1945, het compleet gerestaureerde kasteel compleet gebombardeerd door de Engelsen. De Duitsers die zich terugtrokken, bliezen als afscheidscadeau vervolgens ook nog het nog als enige overeind staande poortgebouw op. 

Wist je dat Kasteel Doornenburg bekend is van de televisieserie Floris uit de jaren ’60?

Floris

Het kasteel is natuurlijk ook bekend van de televisieserie Floris uit de jaren ’60. Wie van de wat oudere bezoekers is nu niet groot geworden met deze nostalgische serie? Herinner je je nog hoe Floris in de slotgracht sprong? Dat was de slotgracht van Kasteel Doornenburg! Voor diegenen die niet meer helemaal weten wie Floris was; op de website van Kasteel Doornenburg vind je alle twaalf afleveringen op een rijtje!

Kasteel Doornenburg

Bezoek Kasteel Doornenburg

Na de oorlog is besloten om Kasteel Doornenburg weer in zijn oude glorie te herstellen. Aan de hand van oude tekeningen, foto’s en plattegronden is het kasteel in 1965 weer herbouwd. Kasteel Doornenburg is nu weer een van de mooiste kastelen van Nederland waar je zeker een keer geweest moet zijn. Ook beschikt Kasteel Doornenburg over de grootste voorburcht van Nederland en is de boerderij binnen de muren uniek!

Rondleiding door Kasteel Doornenburg

De voorburcht van Kasteel Doornenburg is het hele jaar vrij toegankelijk. Hier bevinden zich de koffiekamers, kapel en een boerderij die nog volop in bedrijf is. Wil je het kasteel verder ontdekken dan is de hoofdburcht echt een bijzondere belevenis. Deze is niet vrij toegankelijk voor het publiek maar je kunt je hier wel laten rondleiden door enthousiaste gidsen in echte middeleeuwse kledij. Zij vertellen met veel plezier over de geschiedenis van het kasteel en over de Middeleeuwen. Voor de tijden van de rondleidingen kun je kijken op: kasteeldoornenburg.nl

Kasteel Hernen

Hernen ligt in het Land van Maas en Waal. Kasteel Hernen was één van de heerlijkheden in het Land van Maas en Waal. De oorsprong van de Heerlijkheid Hernen, ligt een stukje verder dan het huidige kasteel. Aan het riviertje de Elst, lag de eerste echte motteburcht van Hernen. Pas in de veertiende eeuw begon men met de bouw van een nieuw kasteel, het huidige Kasteel Hernen. Wat heel bijzonder is aan Kasteel Hernen is de overdekte weergang. Een weergang werd aangelegd om het kasteel te verdedigen. Een overdekte weergang is vrij zeldzaam in Nederland en dit is dus in Kasteel Hernen te zien! Kasteel Hernen is overigens mooi bewaard gebleven. Het is nooit verwoest door oorlogen of natuurrampen en in de laatste eeuwen is het kasteel nauwelijks bewoond geweest.

De omgeving van Kasteel Hernen

Het dorpje Hernen ligt In de omgeving van Wijchen. Hernen is een dorpje met een afwisselend en waterrijk buitengebied. Aan de overkant van Kasteel Hernen, aan de andere kant van de A50, ligt het Hernense bos. Het is een prachtig bosgebied, maar je hebt er ook uitgestrekte graslanden en de Hernense Ven met een rijk waterleven. De omgeving leent zich uitermate voor een mooie wandeling. Leuk om te combineren met een bezoek aan het Kasteel Hernen.

Wist je dat? Het kasteel niet ver van de kerk van Hernen af staat. Vroeger is er tussen deze twee gebouwen een lindelaan aangelegd, zodat men beschut naar de kerk kon gaan. Rondom de kerk heeft zich uiteindelijk het huidige dorp Hernen ontwikkeld.

Kasteel Hernen

Van oktober tot aan Pasen is Kasteel Hernen in winterrust. Echter kun je wel prachtig wandelen over het landgoed en in het Hernense bos. Deze wandelroutes kun je hier downloaden. Vanaf Pasen is iedereen weer van harte welkom om het kasteel te bekijken. Daarnaast zijn er een aantal concerten in de herfst en winter; bekijk deze op de evenementenkalender van Kasteel Hernen.

Gerelateerde artikelen

Een herfstdag in Park Sonsbeek Arnhem
Gwendolyne 30 oktober 2015

Op loopafstand van Station Arnhem Centraal vind je Park Sonsbeek. Een enorm stadspark dichtbij het centrum. Het is een park met veel hoogteverschillen, vijvers, lange paden en een hertenweide. Ieder stukje van het park is bijzonder en er valt veel te ontdekken. Naast een mooie groene omgeving zijn er ook nog een aantal oude gebouwen te vinden in Park Sonsbeek. In de herfst kleurt het park in herfstkleuren: Oranje, geel, rood en af en toe nog wat groen tussendoor. Het is een mooi gezicht en daarom trekken veel gezinnen er op uit om even te genieten van de natuur. En dit was precies wat wij ook gingen doen!

Ontdek de Romeinen in Nijmegen
Gwendolyne 26 november 2015

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, gesticht door de Romeinen rond 10 voor Christus. Ze noemden de stad Oppidum Batavorum, dat eigenlijk 'versterkte plaats van de Bataven' betekent. In deze blog neem ik je mee naar een stukje geschiedenis van de Romeinen in Nijmegen en laat ik je zien waar je nu die Romeinse tijd kan beleven!

Een bijzondere tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Gwendolyne 08 december 2015

Vandaag neem ik jullie mee naar een bijzonder museum in (mijn woonplaats :) ) Groesbeek. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In dit museum waan je je in het verleden. Je beleeft Nederland en Europa tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl je door het museum wandelt ruik je de typische jaren ’40 geuren, kun je originele filmbeelden bekijken of luister je naar de toespraken van toen. De muziek neemt je mee terug in de tijd. En door al deze indrukwekkende middelen, ziet werkelijk iedereen hoe belangrijk onze vrijheid is, voor zowel jong als oud.

Gwen is de vrouw achter de social media accounts van Regio Arnhem Nijmegen (Facebook, Twitter en Instagram). Tevens trots inwoner van een parel in het Rijk van Nijmegen: Groesbeek!