Ontdek de Romeinen in Nijmegen

Gwendolyne 26 november 2015

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, gesticht door de Romeinen rond 10 voor Christus. Ze noemden de stad Oppidum Batavorum, dat eigenlijk 'versterkte plaats van de Bataven' betekent. In deze blog neem ik je mee naar een stukje geschiedenis van de Romeinen in Nijmegen en laat ik je zien waar je nu die Romeinse tijd kan beleven!

Romeins Nijmegen

Rond het jaar 20 voor Christus legden de Romeinen een groot legerkamp aan op de Hunerberg in Nijmegen-Oost. Ongeveer 10 jaar later bouwden ze ook een commandopost op het Kops Plateau. Niet lang daarna bouwden de Romeinen op het Valkhof een hoofdstad voor de Bataven en noemde het Oppidum Batavorum. Na de Bataafse Opstand toen Oppidum Batavorum in brand werd gestoken werd in Nijmegen een complete nieuwe stad gebouwd met de naam Ulpia Noviomagus. Al snel had de stad zo’n vier á vijfduizend Romeins-Bataafse inwoners. Er werden diverse tempels en zelfs een badhuis gebouwd! Deze werd gebouwd op de plek waar nu het Honigcomplex staat. Met diverse baden en ruimtes om te sporten was dit echt een sociale hotspot in Romeins Nijmegen (net zoals nu eigenlijk)! Diverse rampen troffen Noviomagus aan het einde van de tweede eeuw en rond 260 na Christus maakten Germaanse stammen de regio onveilig, het grootste gedeelte van de bevolking sloeg op de vlucht. Meer weten over het Romeinse verleden van Nijmegen en de omgeving? Kijk op spannendegeschiedenis.nl/de-romeinen

Museum Het Valkhof

Op het Valkhof in Nijmegen staat Museum Het Valkhof. Hier vind je o.a. het mooiste dat Romeins Nederland je te bieden heeft. Je komt er alles te weten over het Romeinse leger en hoe het leven was toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. Fortuné bezocht Museum Het Valkhof en laat je in deze vlog de highlights zien!

Wist je trouwens dat op het plein voor het museum een Romeinse zonnewijzer te zien is? Keizer Tiberius liet zo’n soort zuil bouwen in het oude Nijmegen om het succes te vieren van de strafexpedities die ze uitvoerden als wraak tegen de Germanen. Deze replica is iedere dag te bekijken voor Museum Het Valkhof!

TIP: Nog t/m 21 januari 2016 kan je de tentoonstelling High-Tech Romeinen bezoeken in Museum Het Valkhof. Hier kan je een aquaduct bouwen of roeien in een Romeinse boot. Maar ook schieten met een katapult kan op deze tentoonstelling. Aanrader voor kinderen!

Nog meer Romeinen in het Rijk van Nijmegen

Heb je na je bezoek aan Museum Het Valkhof nog niet genoeg van die Romeinen? Bekijk dan onderstaande tips:

• Fiets langs 2000 jaar geschiedenis met deze ‘Via Romana’ fietsroute van Nijmegen naar Xanten (Duitsland). De basis van deze Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en ook handelsroute nederzettingen en forten met elkaar verbond. Hierdoor zijn talrijke imposante overblijfselen van de Romeinse cultuur als attractie op deze route te beleven. Meer weten? Kijk op de website van Via Romana
  • De nog zichtbare geulen in Berg en Dal herinneren aan een Romeins aquaduct van 5 kilometer dat liep van Berg en Dal naar Nijmegen-Oost. Met dit aquaduct wilden de Romeinen het legioenskamp van water voorzien. Ontdek meer over dit aquaduct met de gratis app! Meer info en downloaden via aquaductgroesbeek.nl
  • In Museumpark Orientalis is een heuse Romeinse straat te bezoeken met een Romeins Huis en een reconstructie van het Paleis van Pontus Pilatus. Ook kan je hier een replica op ware grote van de Liburna (een Romeins patrouilleschip) bezichtigen.
  • Na al die inspanning de dag op zijn Romeins afsluiten? Bezoek Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal en bestel de Via Romana pannenkoek!