Beleef dit najaar het verhaal van Gelderland

Vier partijen werken dit najaar met elkaar samen en bieden het publiek een bijzonder programma waarin ‘Het Verhaal van Gelderland’ wordt verteld. Thema is ‘zien, ruiken, horen, proeven en beleven’. Iedere week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. Van de prehistorie tot de 20e eeuw. Er zijn programma’s op tv en op zestien zaterdagen zijn er bijzondere Gelredagen, met live radio.

De website www.spannendegeschiedenis.nl bevat vanaf eind augustus alle informatie. De partijen die met elkaar dit programma aanbieden zijn Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.

TV en radio

Omroep Gelderland zendt vanaf 31 augustus op zestien achtereenvolgende maandagen het programma ‘Ridders van Gelre’ uit. In dit programma belichten presentatoren René Arendsen en Bas Steman telkens een andere historische periode uit de Gelderse geschiedenis. Met leuke interviews en beelden die met elkaar het verhaal van die periode vertellen. De kijkers worden opgeroepen om de zaterdag erna een speciale Gelredag op een bij die tijdsperiode passende locatie te bezoeken.

Zestien Gelredagen
Iedere week is er een historisch programma op een plek die past bij de periode die die week centraal staat in de serie en te zien was in het tv-programma op de maandagavond. De ene keer is het programma op de Veluwe, dan in het Rivierenland, de volgende keer in de Achterhoek of in de regio Arnhem Nijmegen. Het publiek is dan welkom op een bijzondere plek, die ofwel niet altijd open is voor bezoek ofwel is er een speciaal programma met acteurs die die periode tot leven laten komen. Vaak zijn er demonstraties en zijn er experts die alles weten te vertellen uit die periode van onze geschiedenis. Omroep Gelderland doet live verslag op de radio. De eerste zaterdag, 5 september, is in Varsselder in de Achterhoek, op 12 september in Elst en op 19 september in Nijmegen. Het totale programma en de locaties van alle zestien zaterdagen is vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl.

Samenwerking
Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen werken intensief met elkaar samen om de Gelderse geschiedenis tot leven te brengen. Niet alleen voor de inwoners van Gelderland, maar ook voor de toerist die in deze tijd hier op vakantie is. In 2015 is er dit programma – voor 2016 zal het aantal activiteiten nog eens worden vergroot. Zodat steeds meer mensen kennis kunnen nemen van ‘Het Verhaal van Gelderland’. De Gelredagen en het tv-programma zijn mogelijk dankzij ondersteuning van de Provincie Gelderland.


Logos Het Verhaal Van Gelderland

comments powered by Disqus