Culturele broedplaatsen CODE ROOD & Motel Spatie winnen samen Cultuurprijs Gemeente Arnhem 2015

07 september 2015

Sinds 2007 reikt gemeente Arnhem jaarlijks een prestigieuze Cultuurprijs uit aan een culturele partij die Arnhem als cultuurstad op de kaart heeft gezet. De aanmoedigingsprijs om het creatieve klimaat te stimuleren is dit jaar door twee culturele broedplaatsen gewonnen; Motel Spatie & CODE ROOD. Wethouder Ine van Burgsteden reikte de twee cheques van € 1.125,- uit tijdens de opening van de UITboulevard op zaterdag 5 september.

De Cultuurprijs is voor het talent van nu en zorgt er voor dat vooral vernieuwende initiatieven gestimuleerd worden om door te gaan. Partijen die op structurele basis subsidie ontvangen van gemeente Arnhem zijn uitgesloten voor nominatie. Uit de 26 nominaties die door Arnhemmers en de Arnhemse culturele partijen zijn gedaan bleek een duidelijke voorkeur voor de beeldende kunsten. Beeldende kunst in Arnhem groeit, zou dat vooral in aanloop zijn naar Sonsbeek 2016?  

Motivatie
In het bijzonder vielen Motel Spatie & CODE ROOD de jury op omdat ze beiden vernieuwend zijn voor de kunsten in Arnhem, buiten de gebaande paden gaan en buiten de gevestigde orde. Het zijn culturele broedplaatsen die vernieuwing brengen in het culturele klimaat. Ze zijn beiden ook buiten het centrum en buiten de loop van culturele plekken. Ze hebben allebei de lef om buiten de gebaande paden te programmeren. Het zijn pioniers. De jury roemt hen beiden om de inhoudelijk sterke programmering en het betrekken van de locatie.

CODE ROOD
Een kunstinitiatief dat ruimte biedt aan het experiment. Kunstenaars uit het hele land worden uitgenodigd om werk te tonen en/of werk te maken op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. Elke laatste zaterdag van de maand kun je over het voormalig militair terrein rondstruinen en de presentaties in de verschillende gebouwen bekijken. Centraal op het terrein ligt Garage Royal waar het goed toeven is met lekker eten en drinken. CODE ROOD wordt geheel door vrijwilligers gedragen.

Motel Spatie
Motel Spatie is een artist-in-residence, een verblijfs- en projectruimte, voor onderzoek naar en ontwerp van ‘engaged autonomy’ en Do-It-Yourself- stadsontwikkeling. Waarbij we altijd de vraag stellen: Van wie is stad? Zij werken met kunstenaars die geïnteresseerd zijn in de transformatie, identiteit of sociale context van de wijk en vanuit die basis werk willen ontwikkelen. Motel Spatie beschouwt hedendaagse kunst als een laboratorium voor de samenleving. Ze krijgen het voor elkaar dat het algemene Arnhemse publiek interesse te wekken voor Beeldende Kunst door hun keuze van de locatie, de programmering en werken met de wijk. Vooral knap gevonden wordt dat het combineren van verschillende disciplines met beeldende kunst zorgt voor de juiste inbedding.

comments powered by Disqus