Een veilig dagje zwemmen begint bij jezelf

16 juli 2015

Op zomerse dagen zijn de stranden op de recreatiegebieden van Leisurelands een geliefde plek. Zonnen, zwemmen, spelen: een dagje aan het water is leuk. Maar let op: het is niet helemaal zonder risico. Omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, geeft Leisurelands onder het motto ‘een veilig dagje zwemmen begint bij jezelf’ de bezoekers van de recreatiegebieden diverse tips om een leuk dagje ook een veilig dagje uit te laten zijn.

Tips voor veilig zwemmen
Er is geen toezicht op de stranden op de recreatiegebieden van Leisurelands. Ouders dienen hun kinderen daarom extra goed in de gaten houden. Een aantal tips voor een dagje veilig zwemmen:

•    Kijk voor vertrek op www.zwemwater.nl waar alle actuele informatie over de zwemwater-kwaliteit te vinden is. Op 700 locaties controleren de provincies, Rijkswaterstaat of waterschappen de veiligheid en waterkwaliteit.
•    Let op kinderen. Laat ze nooit alleen zwemmen of spelen in het water. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen, ook binnen de ballenlijnen.
•    Duik nooit in ondiep of troebel water.
•    Vooral zandwinplaatsen en grindgaten kunnen erg diep zijn, soms wel tot meer dan 30 meter diep. Daar zijn vaak plaatselijke, koude stromingen.
•    Ook geoefende zwemmers kunnen in noodsituaties komen. Ga daarom nooit alleen zwemmen.
•    Op een luchtbed kun je snel een eind afdrijven. Blijf daarom wakker en let goed op.
•    Raak bij kramp niet in paniek. Probeer kalm te blijven en trek zo effectief mogelijk de aandacht van andere zwemmers.
•    Verlaat bij onweer en bliksem zo snel mogelijk het water en zoek beschutting. Niet onder een boom, maar bijvoorbeeld in een auto.
•    Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zoek indien gewenst tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op of neem regelmatig een duik in het verfrissende water.
•    Drink voldoende; twee liter per dag wordt aangeraden ook als je geen dorst hebt. Drink bij voorkeur water en wees matig met alcohol.
•    Zorg dat je een mobiele telefoon op zak hebt om alarm te slaan in noodsituaties.

Gecontroleerd zwemwater
Het water in de meren van Leisurelands staat bekend als goed zwemwater. De meeste meren hebben zelfs de aanduiding ‘uitstekend’ gekregen op basis van strenge Europese normen. Daarom wordt de kwaliteit van het zwemwater nauwlettend in de gaten gehouden. In het zwemseizoen dat loopt van 1 mei tot 1 oktober wordt het zwemwater iedere twee weken gecontroleerd door controlerende instanties zoals het waterschap. Mochten er problemen zijn dan wordt dit vermeld op de website van Leisurelands en op www.zwemwater.nl. Daarnaast wordt bij bijzonderheden informatie verstrekt op de blauwe overzichtsborden van de provincie op de recreatiegebieden.

Bijdragen aan de kwaliteit
Ook bezoekers kunnen bijdragen aan de zwemwaterkwaliteit. Leisurelands heeft de volgende tips:
•    Gebruik altijd de wc’s bij de stranden.
•    Etensresten, papier, plastic, glas of blik op het strand of in het water kunnen gevaarlijk zijn. Naast de kans op verwondingen trekt dit afval ongedierte aan. Gebruik daarom altijd de afvalbakken bij de stranden.

Dankzij regelmatige controles is de kans op gezondheidsklachten klein. Leisurelands adviseert bezoekers die (enkele dagen) na het zwemmen toch last krijgen van huiduitslag, oorontsteking, maag- of darmstoornissen, koorts om naar de huisarts te gaan. Als bezoekers ziek zijn geworden door het zwemmen, stelt Leisurelands het op prijs dat men dit doorgeeft aan de provincie, tel. 026-3599999. Daar worden klachten verzameld en zo nodig actie ondernomen.

Kijk voor meer informatie en tips op zwemwater.nl.

comments powered by Disqus