Expeditie Ribbelroute

11 oktober 2015

Vlak voor de herfstvakantie lanceert de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma en de burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls op 15 oktober de nieuwe beleving ‘Expeditie Ribbelroute’ van het muZIEum. Samen met het Oogfonds en Rabobank Foundation is deze nieuwe buitenbeleving opgestart. Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Maar het is geen gewone stadswandeling, want met behulp van Virtual Reality brillen word je zelf tijdelijk slechtziend.

Stel je voor… Je bent slechtziend en je staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links lopen mensen langs je heen en je hoort iemand roepen in de verte. Hoe vind je nu de weg naar je favoriete winkel? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker, hoe ga je hiermee om? Dat zijn de vragen waar je met Expeditie Ribbelroute een antwoord op krijgt.


De donkerbelevingen van het muZIEum zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid. Met Expeditie Ribbelroute krijg je letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen. De gids staat je met raad en daad bij gedurende de wandeling van 1,5 uur en vertelt uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn als je slechtziend bent.

Hoe werkt het?
Na het ontvangst in het muZIEum krijg je de Virtual Reality bril en een taststok om de weg door Nijmegen te vinden. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals bijvoorbeeld kokervisus waarbij de deelnemer de wereld ziet door een heel klein gaatje. Je bedient het menu van de app met je ogen! Benieuwd hoe dit werkt? Reserveer dan je tickets via de website of telefonisch op T 024 322 1681. 

comments powered by Disqus