Help Museum Het Valkhof aan de prijs der Nederlandse Publieksarcheologie!

15 oktober 2015

Dit jaar reikt de Stichting Archeologie en Publiek voor de tweede keer de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit aan een aansprekend, innovatief en creatief publieksproject. Het project 'Nijmegen Graaft' van Museum Het Valkhof dingt ook mee naar de prijs.

Met deze prijs wil Museum Het Valkhof het Nederlandse publiek bekend maken met plekken die verhalen herbergen over het verleden onder onze voeten. Dit kan op allerlei manieren. De prijs wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek. Het oordeel is niet alleen aan de jury maar ook aan het publiek zelf!

Volg de Publieksprijs en de genomineerde projecten ook via onze speciale Facebookpagina!

Prijsuitreiking
De uitreiking zal plaatsvinden in de Maand van de Geschiedenis tijdens de openingsavond van 024 Nijmegen op 23 oktober 2015 vanaf 20:00 uur in de Stevenskerk te Nijmegen. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

Inzendingen en juryberaad
Er zijn diverse mooie projecten ingezonden. Een vakjury bestaande uit Henny Groenendijk, Pieter Matthijs Gijsbers, Kelvin Wilson, Sylvie Uenk en Barbara Gumbert heeft de inzendingen beoordeeld op o.a. of het project mensen aanspreekt die niets van archeologie afweten of de zintuigen op meerdere manieren geprikkeld worden, de manier waarop het verleden vertaald wordt aan het publiek en of er meerdere ‘stakeholders’ betrokken zijn. Daarnaast heeft de jury gekeken naar de kwaliteit waarmee deze criteria neergezet zijn en heeft daarin geprobeerd de diversiteit van de projecten terug te laten komen in de gekozen nominaties.

De jury heeft vier projecten genomineerd:

Nijmegen Graaft!
Tussen 14 april en 18 mei 2014 werd er in het Honigcomplex in Nijmegen samen met het publiek een archeologische opgraving uitgevoerd. Het was een opgraving naar de Romeinse nederzetting aan het Waalfront. Met Nijmegen Graaft! wilde de gemeente Nijmegen de geschiedenis van de stad op een toegankelijke manier voor iedereen zichtbaar en voelbaar maken. Tegelijkertijd bood het project een inkijkje in het vak van de archeologie. Voor 10 euro per twee uur kon je meegraven. De tickets waren snel uitverkocht, maar er werden ook gratis rondleidingen, lezingen, demonstraties, workshops en educatieve programma’s aangeboden. Om dit te realiseren werd samengewerkt met de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Museum het Valkhof. Lees meer op www.nijmegengraaft.nl.

De Tijdtrap een permanente, gratis en laagdrempelige tentoonstelling van archeologische vondsten in roltrappenhuis en parkeergarages (3 niveaus) in de Rotterdamse Markthal.
DOMunder is een archeologische ontdekking in het centrum van Utrecht waarbij 2000 jaar geschiedenis van het Domplein beleefbaar en aanraakbaar wordt gemaakt voor het publiek.
Wad een workshop: Van maart tot het najaar worden er in het Groningse waddengebied workshops georganiseerd op het land, de kwelders en het wad Door middel van deze zoektochten worden bewoners en belangstellenden uitgedaagd onderzoek te doen naar het verleden van dit gebied.

Breng nu je stem uit!