Heropening vernieuwde Concertgebouw De Vereeniging

19 oktober 2015

Tijdens een feestelijke avond is het vernieuwde Concertgebouw De Vereeniging vrijdag 16 oktober jl. officieel heropend. Concertgebouw De Vereeniging bestaat 100 jaar en viert dit in stijl met vernieuwend aanbod, fascinerende muzikale crossovers en spannende multi-disciplinaire projecten.

Tijdens een feestelijke avond is het vernieuwde Concertgebouw De Vereeniging vrijdag 16 oktober jl. officieel heropend. Met lezingen van architect Job Roos, de unieke muziektheaterproductie ‘Sounds & Clouds’ van Holland Baroque - waarbij de luisteraars zich waanden in een muzikale tuin - en een bruisende afterparty met dj Fant in het Grand Café Restaurant, werd het een memorabele avond.

Jubileumprogramma
Concertgebouw De Vereeniging bestaat 100 jaar en viert dit in stijl met vernieuwend aanbod, fascinerende muzikale crossovers en spannende multi-disciplinaire projecten. Concerten die de verjaardag van de 100-jarige grand old lady nog meer allure geven.  ‘Sounds & Clouds’ van Holland Baroque was een van de jubileumconcerten. Een uniek programma dat maar in een paar concertzalen te zien is.

Wie jarig is trakteert
Naast de mooie concerten staan er ook bijzondere projecten op stapel. De Vereeniging nodigt alle inwoners van Nijmegen en omstreken uit om het feest mee te vieren. Je kunt zelfs volgend jaar een nachtje overnachten in de concertzaal. Kijk voor ‘Hotel De Vereeniging’ en de andere projecten en concerten op de website onder het kopje programma/jubileumconcert.

Renovatie
De afgelopen vier maanden is het concertgebouw flink verbouwd. Architectenbureau Braaksma en Roos heeft in het ontwerp de oude allure laten terugkomen. De plannen voor restauratie waren aanleiding voor gedetailleerd kleurenonderzoek. Met het afpellen van de vele lagen in onder andere de hal, foyers en de grote zaal werd het prachtige, uitgebreide kleurenpalet van het Concertgebouw zichtbaar. Dankzij de kleurenvondst werd de sfeer van het oorspronkelijke ontwerp het uitgangspunt voor de restauratie.  De vernieuwde foyers hebben een witte terrazzovloer onder een chique rood plafond met bijzondere armaturen, de Grote Zaal is gesierd met minerale, gemarmerde, oker en rode afwerkingen.

De muur tussen het oude café gedeelte en het restaurant is weg waardoor een ruim Grand Café Restaurant is ontstaan, met een grote bar en grote ramen die een mooi uitzicht op het Keizer Karelplein geven.

Voortaan kan de bezoeker de feestelijkheid en transparantie van het gebouw, zoals architect Oscar Leeuw het bedoeld heeft, weer ervaren.