Kom op 5 december naar het Nederlands Openluchtmuseum

01 december 2015

Op maandag 30 november staat het Nederlands Openluchtmuseum in het spotlicht in het tv-programma ‘Ridders van Gelre’. Het museum kan op zaterdag 5 december tijdens de bij dit tv-programma horende Gelredag van 10.00 tot 13.00 uur gratis worden bezocht. Het programma wordt op maandag om 18.20 uur uitgezonden op TV Gelderland. Meer informatie over deze Gelredag en de locaties van de volgende Gelredagen is vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl

Sinterklaas in het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum werd in 1912 opgericht en is al sinds de opening in 1918 een belangrijke trekpleister in Gelderland. De cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen staat er al een eeuw lang centraal en trekt jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Zaterdag 5 december is Sinterklaas te gast in het museum van 11.30 tot 13.30 uur. Een fanfare speelt Sinterklaasliedjes bij de ijsbaan en de Sint heeft alle tijd om kinderen te ontmoeten en met ze op de foto te gaan. Bezoekers kunnen de winters van vroeger écht beleven. Het museum geeft een kijkje op ons dagelijks leven in de winter, zoals hoe vierden we Kerst in 1910? Wat deden de Marker vissers als er ijs lag? En hoe warm was het eigenlijk bij het houtvuurtje? Het museum is vol van activiteiten, geuren en verhalen over werken, feesten en eten, schaarste en overvloed, kou en kleding, vervoer en vrije tijd in de echte winters van vroeger. Natuurlijk is er volop ijspret op de schaats- en sleebaan en ouderwets wintervertier op het Zaanse plein. Leuk is om het interactieve winterspel te spelen. Jong en oud gaan op onderzoek uit en ontdekken wat de ‘klanten’ in het museum nodig hebben en verkopen hen de juiste producten.

Gelredagen
De Gelredagen zijn  een samenwerking van Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Thema is ‘zien, ruiken, horen, proeven en beleven’. Iedere week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal, van de prehistorie tot de 20e eeuw. De Gelredagen blijken succesvol, want er komen telkens tussen de 200 en 700 personen. In 2015 is er dit programma – voor 2016 zal het aantal activiteiten nog eens worden vergroot. Zodat steeds meer mensen kennis kunnen nemen van ‘Het Verhaal van Gelderland’. De Gelredagen en het tv-programma zijn mogelijk dankzij ondersteuning van de Provincie Gelderland.

comments powered by Disqus