Kunst op je Kamer van Plaatsmaken

06 oktober 2015

In samenwerking met Museum Het Valkhof, museum CODA en Vluchtelingenwerk Nederland ontwikkelt Plaatsmaken een nieuwe serie prenten voor kinderen. We vragen zestien kunstenaars een werk aan te leveren dat in oplage kan worden gedrukt. Dit doen we naar aanleiding van een actueel thema; Vluchtelingen.

De prenten worden in de genoemde musea in december 2015 gepresenteerd in een tentoonstelling die alleen voor kinderen toegankelijk is. De prenten kunnen tegen gereduceerde prijs worden gekocht. Bij de tentoonstelling komt een kleurboek in outline van alle prenten. Bovendien zijn er one minute filmpjes van deelnemende kunstenaars die vertellen over hun prent.

Thematiek
Toen Plaatsmaken dit specifieke thema bedacht was het zomer 2014.  De vluchtelingencrisis was nog lang niet in het stadium waar het nu is.  We merkten toen bij onze eigen kinderen dat er veel vragen waren over het waarom van al die mensen op de vlucht, en dat was de directe aanleiding voor de keuze van dit thema.

Het is moeilijk uit te leggen aan kinderen dat wij in Europa de grenzen niet wagenwijd open zetten voor mensen die in levensbedreigende situaties leven.  Het onderwerp vraagt een andere benadering. Door beeldend kunstenaars te vragen rondom dit thema voor kinderen een werk te maken hopen wij handvaten te bieden om via de verbeelding kindergevoelens over dit onderwerp een plek te geven en met elkaar in gesprek te gaan.

Wij kunnen ons vanuit onze veilige, weldoorvoede positie niet voorstellen hoe het is om als kind aan te komen in een vreemd land, terwijl alles wat jou bekend was kapot is geschoten. Hoewel we vanuit Plaatsmaken ons goed realiseren dat beeldende kunst niet de eerste levensbehoefte is, weten we óók dat kunst de eigenschap heeft te kunnen troosten en andere invalshoeken te laten zien. 

Crowdfunding voor Kleurboek
Bij het project verschijnt een kleurboek met outlines van alle prenten, met een korte tekst erbij in vier talen (NL, EN, FA en Arabisch) en een heel leeg katern voor eigen tekeningen. We willen de kleurboeken ook aanbieden aan kinderen die aankomen in Nederland. Als klein welkomstgebaar. De kleurboeken worden via Vluchtelingenwerk Nederland verspreid. Omdat er nu steeds meer asielkinderen komen willen we de oplage van de kleurboeken vergroten en ook de verzending voor onze rekening nemen. Om deze reden zijn wij een crowdfundingsactie begonnen via Voordekunst.nl, die sinds een paar dagen online is. Al voor 15 euro kun je ons project ondersteunen. We hebben leuke tegenprestaties.

Dit is de link:  https://www.voordekunst.nl/projecten/3619-kunst-op-je-kamer-2015

Deelnemende kunstenaars
Harmen Liemburg, David Bade, Gerda ten Thije, Joost Bakker, Mirka Farabegoli, Charlotte Schleiffert, Hester Oerlemans, Vanessa Jane Phaff, Paul de Reus, Wouter van Riessen, Erik Mattijssen, Anan Striker, Kinke Kooi, Louise te Poele, Daniël van der Veer en Ada Dispa.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds,  Akzo Art Foundation en Fonds 21.

comments powered by Disqus