Verhaal over heroïsche Waaloversteek nu te beluisteren bij ‘De Oversteek’

20 oktober 2015

In 1944 staken militairen van de 82nd Airborne Division bij Nijmegen op heroïsche wijze de Waal over om de noordzijde van de ‘oude’ Waalbrug te veroveren. Als eerbetoon aan de 48 omgekomen Amerikanen is een luisterplek van de Liberation Route verplaatst naar de zuidelijke opgang van de ‘nieuwe’ stadsbrug De Oversteek.

Op de plek waar de Waaloversteek plaats vond kan nu iedereen met een mobiele telefoon of tablet het verhaal beluisteren. Generaal bd Hein Scheffer (voorzitter Stichting Veteranenplatform), Luitenant Kolonel Ryan King (Assistant US Army Attaché) en de Nijmeegse wethouder Bert Velthuis onthulden samen de luisterplek. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toonde een peddel van het type dat op 20 september 1944 bij de Waaloversteek werd gebruikt.  

De verplaatsing van Liberation Route luisterplek nummer 17 is een gezamenlijk initiatief van de Sunset March en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN). De luisterplek over de Amerikaanse Waal Crossing lag sinds 2008 in het Valkhofpark. Met de nieuwe stadsbrug ‘De Oversteek’, het kunstwerk ‘Lights Crossing’ en de dagelijkse Sunset March is er steeds meer aandacht voor één van de meest indrukwekkende momenten in de Nijmeegse geschiedenis. RBT KAN en de initiatiefnemers van de Sunset March brengen met de verplaatsing van de luisterplek naar de historische locatie een nieuw eerbetoon aan de 48 mannen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Het verhaal over de Waaloversteek is in drie talen te beluisteren via www.liberationroute.nl
 
Sunset March
Als eerbetoon aan de geallieerden die vochten tijdens de Waal Crossing, ontstond de dagelijkse Sunset March. De nieuwe stadsbrug van Nijmegen, De Oversteek, ligt op de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen de Waal overstaken. De 48 paren lichtmasten op de brug worden rond zonsondergang na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Als de eerste lampen onder de zuidelijke boog van de brug zijn ontstoken, kan iedereen onder leiding van een veteraan meelopen als de lichten één voor één aangaan. www.sunsetmarch.nl

Liberation Route Europe
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen, het Hürtgenwald en Nederland richting Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route Europe laat je beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen 170 luisterplekken, waarvan meer dan 20 in Nijmegen en omgeving. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kun je gratis downloaden vanaf www.liberationroute.nl of de app Liberation Route Europe.

comments powered by Disqus