100e Vierdaagse van Nijmegen - u bent er ook bij!

18 juli 2016

Deelnemers aan de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse worden deze week meegenomen naar de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Op elk van de vier wandeldagen passeren zij een zogenoemde historische zone van ongeveer 30 meter. In deze zones wordt op toegankelijke, multimediale wijze verteld wat zich ter plekke heeft afgespeeld in 1944 en 1945.

Historische zones
De historische zones maken deel uit van een uitgebreider jubileumprogramma rondom ‘100 jaar wandelen in vrijheid’, het subthema van de Vierdaagse. De Stichting Liberation Route Europe (SLRE), het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en de Vierdaagse hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Het NIOD hielp mee bij de historische content. De historische zones bestaan uit 5 meter hoge zuilen, indrukwekkende geluiden en grote videoschermen. Daarmee krijgen de wandelaars het gevoel écht over historische grond te wandelen. Elke dag staat een ander verhaal centraal. Op de dinsdag krijgen wandelaars meer te horen over de Betuwe als frontlinie. Op woensdag komen zij langs de Oversteek in Nijmegen, de nieuwe stadsbrug. Ook deze plek heeft veel historische waarde. De geallieerde operatie Veritable staat centraal op donderdag en op vrijdag neemt de Liberation Route Europe de wandelaars mee langs het optreden van Josephine Baker in oktober 1944 in Overasselt.

Aandacht voor partners van de Liberation Route
Naast de historische zones worden deelnemers en bezoekers op diverse andere manieren en plekken herinnerd aan de gebeurtenissen in de regio, nu ruim zeventig jaar geleden. Zo is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de tentoonstelling ‘Op vrije voeten. De vierdaagse in oorlog en vrijheid’ te bezoeken. In hetzelfde pand is ook de reizende expositie ‘Routes of Liberation’ van de Liberation Route Europe te zien. Verder is voor iedereen een tweetalige mobiele website beschikbaar. Via www.lopeninvrijheid.nl en www.wewalkinfreedom.com kunnen mensen zichzelf taggen in foto’s die onderweg zijn gemaakt. Daarmee maken zij kans op een parachutesprong. Daarnaast geeft de site meer inzicht over de Liberation Route Europe en historische plekken in de omgeving. Bijvoorbeeld Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Sunset March, Liberation Tour, Lancaster Monument in Beuningen en luisterplekken van de Liberation Route.

Ingepakt pand
Op de eerste wandeldag krijgen de deelnemers ook een eerbetoon in Elst voorgeschoteld. In de plaatselijke Dorpsstraat passeren zij dan het volledig in blauw ingepakte pand van RBT KAN en SLRE. Beide organisaties wensen de wandelaars succes via het dundoek en feliciteren de organisatie met de honderdste editie van het event. “Het parcours van de Vierdaagse voert voor een groot deel over het Gelderse deel van de Liberation Route Europe. Wij zien in de honderdste editie, met dit prachtige subthema, een goede gelegenheid om mensen meer besef bij te brengen over het belang van vrijheid”, licht directeur Victoria van Krieken van de SLRE de initiatieven toe. “Zonder financiële ondersteuning van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) was dit overigens niet mogelijk geweest. Daarvoor zijn wij het vfonds zeer erkentelijk.”