Boom van Horrocks in Liberation Route Europe

24 maart 2016

Vanuit de omgeving Groesbeek begon op 8 februari 1945 een onvoorstelbaar grote troepenmacht aan een opmars naar Duitsland. Vanuit een uitkijkpost in een boom bij boerderij De Hoge Hof aan de Derdebaan stuurde de Britse generaal Horrocks de opmars aan. Op dinsdag 22 maart is een Liberation Route luisterplek verplaatst naar de ‘Boom van Horrocks’ die ruim zeventig jaar later nog steeds overeind staat.

Met een mobiele telefoon kan iedereen bij Mini-Camping De Hoge Hof luisteren naar een verhaal over Operation Veritable en daarna de boom bekijken. Met een shovel legden Sylvia Fleuren (wethouder van de gemeente Berg en Dal), Cees Pot (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945), Hanneline Oosting-Adriaansens (adjunct-directeur van RBT KAN) en Theo Langeveldt (eigenaar van Mini-Camping De Hoge Hof) de veldkei met informatiepaneel op zijn nieuwe plek.

In Groesbeek zijn diverse Liberation Route luisterplekken waar de bezoeker via www.liberationroute.nl een hoorspel kan beluisteren over gebeurtenissen tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De luisterplek over Operation Veritable lag sinds 2011 aan de Wylerbaan en is nu verplaatst naar De Hoge Hof. Deze luisterplek (nummer 36) vertelt in drie talen over de start van Operation Veritable;

Modder en nog eens modder. Dat is de herinnering van iedereen die hier gevochten heeft. Operation Veritable begon in de ochtend van 8 februari 1945 met een onvoorstelbaar grote troepenmacht aan een opmars naar Duitsland. Door de dagenlange regen, de inundaties in de Ooijpolder en het verzet van de Duitsers, verliep die opmars maar zeer langzaam. De opmars werd aangestuurd vanuit de nog steeds te bezichtigen uitkijkpost in een boom bij boerderij De Hoge Hof.

De verplaatsing van de luisterplek is een initiatief van Mini-Camping De Hoge Hof en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN).

Liberation Route Europe  
De Liberation Route startte in 2008 in de regio Arnhem Nijmegen, op initiatief van RBT KAN. Nu, bijna 8 jaar later, loopt de Liberation Route Europe door Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen. Ervaar persoonlijke verhalen van toen. En sta stil bij de prijs die destijds is betaald voor een vrij Europa. De Liberation Route Europe bestaat uit een netwerk van onder meer relevante musea, toerisme-organisaties, overheden en historici. Gezamenlijk willen zij de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden. Via een website en app wordt meer informatie gegeven over de strijd van toen. Kijk voor meer informatie op www.liberationroute.nl.

Fotobijschrift: Sylvia Fleuren, Theo Langeveldt, Hanneline Oosting, Cees Pot en Oda Langeveldt samen bij de nieuwe luisterplek.

comments powered by Disqus