Diverse schenkingen tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij

08 februari 2016

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala op 3 februari 2016 in het Tropenmuseum te Amsterdam ontvingen verschillende bedrijven zoals het Nederlands Openluchtmuseum, Stichting Kasteel Middachten en het Kröller-Müller Museum een schenking. In totaal keerde de BankGiro Loterij 62.8 miljoen euro uit aan culturele instellingen.

Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum ontving een bijdrage van € 500.000 plus € 207.905 uit de verkoop van ‘geoormerkte’ loten.

Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan de presentatie van de Canon van Nederland in Arnhem die in 2017 zal worden geopend. Een prikkelende expositie in het Entreegebouw verbindt de geschiedenis van Nederland met ons dagelijks leven en dat van onze voorouders. Met een digitale polsband (RFID) stellen bezoekers zelf een digitaal paspoort samen. Met interactieve games in de tentoonstelling en het museumpark verbinden ze hun eigen leven met de geschiedenis en gaan ze verder op onderzoek uit; in het museumpark, online, of elders in het land. Daarnaast worden vanaf 2014 jaarlijks enkele onderwerpen - vensters - uit de Canon van Nederland gepresenteerd in de historische gebouwen in het museumpark.

Kasteel Middachten
Samen met vijf andere historische huizen (Havenzate Mensinge, Slot Zuilen, Kasteel Duivenvoorde, Kasteel Heeze en Fogelsangh State) ontving Middachten de cheque van € 545.000,- ten behoeve van restauratie van een uiteenlopend aantal interieurstukken. Met deze bijdrage kan een groot aantal monumentale objecten worden opgeknapt. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Voor Middachten gaat het onder meer om de restauratie van het tapijt in de bibliotheek, gordijnen, een groot aantal schilderijen en familieportretten, klokken, tuigen en een tweetal monumentale piano’s.

Kröller-Müller Museum
Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij ontving het Kröller-Müller Museum samen met het Rijksmuseum, Mauritshuis en Van Gogh Museum € 7.150.746. Voor het Kröller-Müller Museum betekent dit een bedrag van bijna 1,1 miljoen euro, bestemd voor het doen van aankopen. Daarnaast heeft het museum een cheque ontvangen van € 23.859 euro voor geoormerkt werven.

comments powered by Disqus