Jumbo geeft de vrijheid door tijdens ‘Freedom Ride’ over Liberation Route

14 maart 2016

De gecombineerde schaats- en wielerploeg Team LottoNL-Jumbo stapt op Bevrijdingsdag op de fiets. Het team rijdt op 5 mei over het Gelderse deel van de Liberation Route Europe. Naar schatting zullen duizenden wielerliefhebbers de atleten vergezellen tijdens de zogeheten ‘Freedom Ride’.

De ploeg doet een speciale oproep aan generatieteams om zich in te schrijven om deel te nemen op hun racefiets. De Freedom Ride wordt onderdeel van ‘De 6 van Lotto’, een serie grote tochten in Nederland.

“Onze schaats-en wielerploeg nodigt heel Nederland uit mee te fietsen voor vrijheid tijdens de ‘LottoNL-Jumbo Freedom Ride’”, licht algemeen directeur Richard Plugge van Team LottoNL-Jumbo het initiatief toe. “Bevrijdingsdag is al generaties lang een feestelijke dag waarop jong en oud de vrijheid viert. Hoe kunnen wij als team samen met vele anderen dat beter doen dan op de fiets, het oer-Hollandse vervoermiddel dat al generaties lang mensen met elkaar verbindt? Zoals vrijheid van generatie op generatie wordt doorgegeven, wordt de liefde voor fietsen ook van vader op zoon overgebracht. Daarom nodigen we generaties - opa en kleinzoon, vader en dochter of moeder en zoon- uit om met ons mee te fietsen.”

Topatleten in peloton
De Freedom Ride wordt uitgezet over twee afstanden, 80 en 120 kilometer. Deelnemers kunnen de tocht individueel rijden of zich aansluiten bij één van de topsporters. Zij vertrekken op gezette tijden vanaf start- en finishlocatie Kasteel Doorwerth. Een select gezelschap, met aan kop onder anderen enkele leden van veteranen-belangenorganisatie BNMO, heeft de mogelijkheid deel uit te maken van een peloton, bestaande uit zo’n 500 mensen. Deze groep, met daarin de kopstukken van Team LottoNL-Jumbo en diverse andere bekende Nederlanders, rijdt de 120 kilometer-variant onder politiebegeleiding over de openbare weg. Zij nemen onderweg de vrijheidsfakkel mee, waarvan het vuur de nacht ervoor is opgehaald in Wageningen. De tocht voert langs diverse plekken die deel uitmaken van de Liberation Route Europe, de Europese bevrijdingsroute die het pad volgt van de westelijk geallieerden in 1944-1945. Iconen als de John Frostbrug in Arnhem, De Oversteek in Nijmegen en de Grebbeberg bij Rhenen (provincie Utrecht) maken deel uit van de toertocht.

Onderweg wordt gestopt bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek voor een officiële ceremonie. Daar is een ravitailleringspost. Het peloton fietst vervolgens in Wageningen over het parcours van het jaarlijkse defilé dat aansluitend plaatsvindt ter ere van Bevrijdingsdag. Op het 5 mei-plein in de stad wordt het vuur van de vrijheid overgedragen aan officiële vertegenwoordigers van het defilé.

Directeur Victoria van Krieken van de Stichting Liberation Route Europe spreekt van een ‘buitengewoon mooi initiatief’. “Dat de vrijheid centraal staat tijdens een dergelijke tocht over een deel van onze route is een prachtig compliment voor ons. Wij kijken uit naar 5 mei en vieren onze vrijheid graag met alle deelnemers.”

Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) maakt de Freedom Ride mede mogelijk. “Fietsen in vrijheid is een eerbetoon aan allen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid”, vindt directeur Ton Heerts. Dankzij inzet van de stichting WEP (Waardering Erkenning Politie) is het mogelijk de groep onder politiebegeleiding te laten rijden. Verder is er een samenwerking met de wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) de Koninklijke Landmacht, De Lotto, Jumbo Supermarkten en BrandLoyalty.

Inschrijving geopend!
Inschrijven is mogelijk via www.teamlottojumbo.nl. Daar is ook alle praktische informatie te vinden. Alle deelnemers ontvangen een goodiebag en een speciaal wielershirt ontwikkeld in stijl van de toertocht. Directeur Ton Heerts van het vfonds schiet op 5 mei om 10.30 uur het peloton in gang bij Kasteel Doorwerth.

comments powered by Disqus