Koning Willem-Alexander opent SONSBEEK ’16: transACTION

06 juni 2016

De internationale hedendaagse kunsttentoonstelling SONSBEEK ’16: transACTION is op vrijdag 3 juni geopend door Koning Willem-Alexander. De openingshandeling voltrok zich rondom het werk van kunstenaar Louie Cordero (Manilla), The Happy Camper. Dit werk is een twee meter hoog driedimensionaal hoofd van schuim en fiberglas dat nog niet af is. Aan een kant mist het hoofd huid en het is de bedoeling dat bezoekers van de tentoonstelling die zijde bedekken met kauwgom en klei. Koning Willem-Alexander, kunstenaar Louie Cordero, curator Ade Darmawan van het curatorencollectief ruangrupa (Jakarta) en Tati Vereecken-Suwarganda, zakelijk directeur van Sonsbeek, namen als eersten de klei ter hand. Hiermee verklaarden zij de tentoonstelling - die gaat over ontmoeting en uitwisseling en uitnodigt tot actieve betrokkenheid van bewoners en bezoekers - voor geopend.

Publieksopening
De feestelijke publieksopening vindt plaats op zaterdag 4 juni. Vanaf 13:00 uur zijn alle kunstenaars bij hun werken en wordt met het Japanse reizende festival Cinema Caravan een Japans-Nederlands programma gepresenteerd, vanaf 17:00 uur. 

SONSBEEK '16: transACTION
SONSBEEK ’16 is van 4 juni tot en met 18 september geopend voor het publiek en vindt plaats in Park Sonsbeek, verschillende locaties in de stad Arnhem. In Museum Arnhem wordt de groepstentoonstelling transHISTORY getoond. SONSBEEK ’16 is dagelijks geopend in Park Sonsbeek en in de stad Arnhem. Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Maandag is het museum gesloten.

ruangrupa 
ruangrupa bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. ruangrupa is gefascineerd door, en actief betrokken bij het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. Ze staat bekend om haar omvangrijke researchprojecten naar (groot)stedelijke ontwikkelingen waarbij een relatie wordt gelegd tussen openbare ruimte, inwoners/publiek en kunstconcepten. Dit heeft geleid tot specifieke observatiemethoden en benaderingen die ruangrupa via artistieke evenementen tot uitvoering bracht in onder andere Jakarta, Istanbul, Sydney en Sao Paulo. Zeven kernleden van ruangrupa stellen SONSBEEK ’16 samen.

Over SONSBEEK 
Al vanaf de eerste editie weet SONSBEEK de grenzen van de internationale hedendaagse kunst op te rekken. Met toonaangevende edities tussen 1949 en 2008 vervulde SONSBEEK een pioniersrol door telkens een ander licht op kunst in de openbare ruimte te laten schijnen. Met het collectief ruangrupa als curator brengt SONSBEEK in 2016 wederom kunst naar de mensen toe.

Foto: Maurice Boyer

comments powered by Disqus