Nijmegen is beste Fietsstad 2016

19 mei 2016

De gemeente Nijmegen is de beste Fietsstad van Nederland. Dat heeft de Fietsersbond bekend gemaakt.

De jury, onder leiding van de directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Peter van der Knaap, noemt Nijmegen 'een gemeente die indruk maakt met hoge kwaliteit snelfietsroutes'.

Het thema van de verkiezing was dit jaar 'Bikenomics, de waarde van de fiets'. Nijmegen brengt dit volgens de jury het best in de praktijk, onder meer door nadruk te leggen op met de fiets naar het werk gaan.

Daarnaast zijn de plaatselijke ondernemers ook enthousiast over de fiets, met het Dutch Bicycle Centre als sprekend voorbeeld.

Het Dutch Bicycle Centre is gevestigd op het Honigcomplex. De ruimte van zo’n 2.500 vierkante meter biedt plek aan zowel fietsliefhebbers als fietsondernemers. De ondernemers zijn allemaal of ervaren wedstrijdrijder of fietsliefhebber.

Wethouder Harriët Tiemens is erg blij met de titel Fietsstad 2016. 'De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen de fiets pakken. Zo is het fietsen naar de binnenstad met bijna 20 procent toegenomen. Dat is goed voor de verkeers- en parkeerdruk in de stad, maar ook voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van Nijmegenaren.'

Nijmegen is de zesde stad die zich Fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), ’s-Hertogenbosch (2011) en Zwolle (2014) gingen de Gelderse stad voor.