Openingsweekend SONSBEEK ’16 trekt ruim 10.000 bezoekers

09 juni 2016

SONSBEEK ’16: transACTION werd op vrijdag 3 juni geopend door Koning Willem-Alexander. Zaterdag 4 juni opende SONSBEEK ’16 voor het publiek met een festivalprogramma van het Japanse Cinema Caravan. Ruim 10.000 mensen bezochten dit eerste weekend van de 11e editie van de internationale hedendaagse kunsttentoonstelling in Arnhem.

De tentoonstelling, die nog tot en met 18 september te zien is in Park Sonsbeek, Museum Arnhem en diverse locaties in de stad Arnhem, gaat over ontmoeting en uitwisseling. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen iets toevoegen of veranderen aan de kleurrijke installaties in het park. Het curatorencollectief ruangrupa (Jakarta) roept mensen op de installaties ook daadwerkelijk te gebruiken voor verschillende activiteiten. Daarnaast is er uitgebreide programmering in samenwerking met de kunstenaars en lokale culturele organisaties.

NRC Handelsblad, 6 juni 2016:
“Het is al eerder gezien en getoond in de kunst: dat kunst van haar voetstuk komt en dat ja, de vraag wat kunst is, niet meer belangrijk is. ruangrupa slaagt erin om die vragen bruisend nieuw te maken. Oorspronkelijk was kunst een middel om tot ideeënuitwisseling te komen. Dat idee is in alle luister hersteld. Ga het meemaken.''

Quadriënnale

De Sonsbeek-tentoonstelling wordt vanaf nu elke 4 jaar georganiseerd. Daarnaast maakte voorzitter Eiso Alberda van Ekenstein bekend dat Stichting Sonsbeek Internationaal vanaf 2018 een vierjarige cyclus State of Fashion organiseert, als opvolger van de Modebiënnale Arnhem. Curator Jose Teunissen en kwartiermaker Christine de Baan bereiden dit hoogwaardige mode-event voor. Jose Teunissen is Dean van de School of Design and Technology van het London College of Fashion en veelgevraagd tentoonstellingscurator en voormalig Lector Modevormgeving aan ArtEZ. Kwartiermaker Christine de Baan, adviseur en curator in de culturele sector, schreef vorig jaar op verzoek van de gemeente Arnhem en ArtEZ een advies over het vervolg van de Modebiënnale. Haar bevindingen vormen de basis voor de opzet van State of Fashion.

comments powered by Disqus