Unieke 100e Nijmeegse Vierdaagse badge

30 mei 2016

Voor de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft Leo Verhees de handen ineen geslagen en voor deze gelegenheid de “medaille-badge” aangepast die al 30 jaar wordt uitgegeven. Dit is uniek voor alle lopers en verzamelaars van deze jubileum editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Een collector’s item dat, gezien de datering, in beperkte oplage wordt uitgegeven. Per afstand is er een versie van het embleem; voor de 30km, de 40km, de 50km en speciaal dit jaar ook voor de 55km.

Het embleem is vanaf 1 juni te koop voor € 8,- bij het VVV-kantoor in Nijmegen en bij SNOEK Beenmode in de Ziekerstraat in Nijmegen. Leo Verhees was ruim 30 jaar lid van het Uitvoerend Comité 4Daagse en
behartigde vanaf de 60e 4daagse de souvenirverkoop voor de organisatie. Door omstandigheden binnen zijn familie raakte hij nauw betrokken bij stichting Ruby and Rose. Daarom doneert hij € 1,- per verkochte badge aan de stichting! Met uw aankoop steunt u daarmee de strijd tegen vrouwenkanker!

Ruby and Rose:
Stichting Ruby and Rose is een Nijmeegse stichting en zamelt gelden in voor de strijd tegen vrouwenkanker. Er is te weinig aandacht voor vormen van kanker die alleen vrouwen kunnen treffen. Jaarlijks krijgen ca. 4500 vrouwen in Nederland een vorm van kanker aan o.a. de baarmoeder(hals), baarmoeder, eierstokken en schaamlippen. Ongeveer 1500 vrouwen overlijden jaarlijks aan de gevolgen. Over sommige van deze gynaecologische kankers is al veel bekend. Zo is door onderzoek bewezen, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt wordt door het HPV-virus. Sindsdien worden in Nederland meisjes vanaf 12 jaar gevaccineerd en nu maakt Ruby and Rose zich sterk voor het eerder plaatsvinden van het bevolkingsonderzoek en zelftesten om thuis uit te voeren. Maar van eierstokkanker weten wij nog bitter weinig. Ieder jaar worden ongeveer 1300 vrouwen slachtoffer van eierstokkanker en overlijden er 1100 vrouwen aan deze ziekte.

(exacte cijfers:  

  Patiënten per jaar in Ned. Overlijden per jaar in Nederland
Eierstokkanker 1300 1100
Baarmoederkanker 1900 460
Baarmoederhalskanker  700 220
Vulvakanker 400 100

Deze aantallen zijn gebaseerd op het NKR, Nederlandse Kanker Registratie.)

comments powered by Disqus