Walk of Wisdom: een pelgrimsroute los van een religie

11 april 2016

Je hoeft voor een pelgrimstocht niet naar een ver land, je kan een ‘walk of wisdom’ lopen in Nederland: een pelgrimsroute van 136 kilometer rond Nijmegen die onafhankelijk is van een religie. Dragende gedachte van het route is het idee dat vrijheid en verbondenheid samen gaan, verbeeldt in het symbool van de route ontworpen door de kunstenaars Huub en Adelheid Kortekaas. Het verbeeldt de mens als een ‘zaailing’ van de aarde met ieder een eigen, unieke kiemkracht die tot ontwikkeling komt in verbondenheid met de omgeving.

Zomerpelgrimage
De route bestaat in de zomer één jaar en om dat te vieren, organiseert de stichting achter de route een Zomerpelgrimage. Dat is een sponsorloop voor natuur- en landschapsprojecten langs de 136 kilometer lange route van de Walk of Wisdom. Laat je inspireren door het landschap en doe meteen iets terug.

Mascotte van de Zomerpelgrimage is een vliegende vogel: de contouren van de Walk of Wisdom route rondom Nijmegen. Pelgrims die meedoen krijgen aan het eind de vogelomtrek in staal en hoofdproject is de Vogelatlas van Sovon Vogelonderzoek en hun tuintelling door vrijwilligers.

Wat voor projecten?
Projecten zijn o.a. een bijenboom in de Ooijpolder (Berg en Dal), een voetgangersbrug in het Filosofendal van de Duivelsberg (de ‘Filosofenbrug’), een wildtunnel tussen Mook en Groesbeek, rustbankjes bij Malden, de Haterse Vennen, Leur en Hernen (Wijchen), de aanleg van maasheggen in Balgoy (Wijchen) en Beek (Berg en Dal), een waterpomp in natuurgebied Keent en de Stevenskerk van Nijmegen. Ook voor een 3,3 meter hoog beeld van het symbool van de route wordt geld verzameld.

Hoe kunnen mensen meedoen?
Mensen kunnen meedoen als sponsor of ambassadeur of door zich op te geven als pelgrim en hun Walk of Wisdom te laten sponsoren door vrienden of familie. Ambassadeurs promoten de Zomerpelgrimage en beloven aan het eind van de zomer €100,- of meer voor een project.

Wat is de Walk of Wisdom?
De Walk of Wisdom is een nieuwe pelgrimsroute die onafhankelijk is van een religie en uitgaat van het idee dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde. De route gaat uiteindelijk de hele wereld over, maar is op 21 juni 2015 begonnen met een pioniersroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Hier worden in drie jaar tijd de identiteit en basisrituelen van de Walk of Wisdom ontwikkeld, waarna de route geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

Tien van de elf burgemeesters aan de route zijn ambassadeur. Ook bekende Nederlanders als Tommy Wieringa, Herman Wijffels, Inez van Oord (Happinez), Jan Terlouw, Joke Hermsen en Job Cohen zijn ambassadeur.

Waar is het?
De route begint en eindigt in Nijmegen (de Stevenskerk) en gaat door twee landen, drie provincies en elf gemeenten: Gelderland: Nijmegen, Berg en Dal, Wijchen, Heumen en Druten. Duitsland: Kranenburg. Limburg: Gennep, Mook en Middelaar. Brabant: Grave en Oss .

Meer informatie:  http://walkofwisdom.org

Foto gemaakt door: Bart Kouwenberg