Zaag je eigen kerstboom in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

29 november 2016

HOENDERLOO, 24 november 2016 – Wie dit jaar met Kerst geen gekweekte spar maar een échte Hoge Veluwse scharrel-den in huis wil hebben, kan in de weekenden van 10 en 17 december terecht in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op een aangewezen plek in het Park mogen alle bezoekers gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen. Wie op 17 of 18 december naar het Park komt, kan bovendien ook nog genieten van de kerstmarkt op het Marchantplein midden in het Park.

De enige échte scharrel-den
In veel gezinnen is het een heuse kersttraditie: zelf de kerstboom omzagen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Iedereen die dit jaar de enige échte scharrel-den, de grove den, in huis wil hebben, kan in het Park terecht. Op een plek midden in het bos mogen bezoekers gratis een boom uitkiezen, omzagen en meenemen (één boom per bezoeker). Met het zagen van de scharrel-dennen is de natuur in het Park enorm geholpen, want de dennenbomen groeien op de unieke, open stuifzandgebieden. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. De bezoekers zorgen dus direct voor behoud van dit bijzondere landschap. Een bijkomend voordeel van de échte scharrel-den: hij behoudt zijn naalden, in tegenstelling tot de spar.

Hoe werkt het?
Er mag één scharrel-den per persoon worden meegenomen. Dit betekent dus dat mensen die met vier personen en één auto komen, maar liefst vier scharrel-dennen mee mogen nemen. Door middel van bebording in het Park worden de bezoekers verwezen naar de plek waar de boom omgezaagd kan worden, waar Vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe aanwezig zijn om te assisteren. Voor bezoekers die zelf geen zaag hebben, zijn er zagen beschikbaar. Is de klus geklaard, dan is er warme chocolademelk, koffie en thee voor de harde werkers. De scharrelden mag gratis mee naar huis worden genomen, enkel de entree voor het Park dient betaald te worden.

Kerstmarkt
Nog meer kerstsfeer opsnuiven? Combineer het omzagen van de kerstboom met een bezoek aan de kerstmarkt op 17 en 18 december. Een sfeervolle wintermarkt met streekproducten, brocante, cadeautjes en verschillende muziekoptredens. Beide dagen is het mogelijk een tochtje met een huifkar door het Park te maken. Koud geworden? Kom lekker opwarmen met een drankje in het Parkrestaurant. Kinderen kunnen zich creatief uitleven in de Knutselbus en mogen lekker knuffelen met de dieren van de kinderboerderij. Op zondag is er een heuse arrenslee met rendieren, waar alvast een leuke foto gemaakt kan worden voor de kerstkaart van volgend jaar.

Meer informatie is te vinden op de website (www.hogeveluwe.nl).

Praktische informatie ‘Zaag je eigen kerstboom’
Data: 10, 11, 17 en 18 december
Tijdstip: 10.00 tot 15.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)