Bijzondere evenementen zetten jarige fietstocht in het zonnetje

08 mei 2017

In 2017 is het 25 jaar geleden dat de Via Romana werd geopend: een bewegwijzerde fietstocht langs het Romeinse erfgoed in het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Nijmegen en Xanten. Om dit jubileum te vieren zijn er bijzondere evenementen langs de route, uiteraard in Romeinse stijl!

Fiets een deel van de route en bezoek een van die evenementen. De gehele fietsroute is 260 kilometer, maar kan ook in delen worden afgelegd. De route staat op de tweetalige website www.via-romana.de. De jubileumsactiviteiten hebben ook een plekje op de website.

Evenementen in Romeinse stijl
De aftrap van de jubileumactiviteiten wordt op 5 mei gegeven in Cuijk. Daar is die dag een Romeinse dag rondom de kerk. Bezoekers ontmoeten er ‘echte’ Romeinse soldaten en ambachtslieden en kinderen kunnen er op zoek naar mogelijke archeologische vondsten. Op 20 en 21 mei nodigt het Museum Arenacum in Kleve-Rindern (D) bezoekers uit voor een open dag in Romeinse stijl. Er is dan een Romeins legerkamp, Romeins eten en wijn, er kan meegedaan worden aan speerwerpen en er zijn Romeinse spelletjes voor kinderen. De dag duurt tot 23.00 uur.
Op 20 mei is er een fietstocht van Xanten naar Kleve, uiteraard over het traject van de Via Romana. De tocht start om 10.00 uur in Xanten en voert naar het Romeinse kamp in Rindern. Vanaf daar is er om 17.00 uur de terugkeer naar Xanten per bus. Deelname is gratis, inschrijven via (0049) 2801 77 22 00.

Rondleidingen en fietsen
Op 28 mei is er in het Stadmuseum van Kalkar een bijzondere rondtour door het museum met als motto ‘Romeins alstublieft!”. De tour start met een ontbijt in het museum en gaat daarna op zoek naar Romeins-Italiaanse museumvondsten op gebied keramiek, kaarten en kunst. Deelname bedraagt € 4,00 p.p. Aanmelden tot 23 mei op tel. (0049) 2824 13120.

De fietstocht op 4 juni gaat over de Alleen-radweg van Xanten naar Kalkar en over een andere route terug. Deelname aan deze begeleide fietstocht is inclusief gids, informatie en ‘Kaffee und Kuchen’. Kosten € 12,00 volw en € 8,00 voor kinderen. Aanmelden tot 30 mei op tel. (0049) 2824 13120.

Museumpark Orientalis
De feestelijkheden worden op 12 en 13 augustus in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting afgesloten met een groot Romeins festival met spectaculaire gladiatorgevechten, theatershows, legionair-workshops en een Romeinse markt met authentieke Romeinse handwerkskunst. De bezoeker van dit evenement neemt natuurlijk ook een kijkje in de rest van dit bijzondere park waar de Romeinse geschiedenis zichtbaar tot leven komt.